Willemien Samson: "In deze vergrijzende maatschappij kunnen we niet zonder vrijwilligers." (Foto: Roselien Slagers)
Willemien Samson: "In deze vergrijzende maatschappij kunnen we niet zonder vrijwilligers." (Foto: Roselien Slagers) (Foto: Roselien Slagers - De Welle)

'Manier om iets bij te dragen aan de samenleving'

door Roselien Slagers / De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat Willemien Samson (61). Samen met Bertus woont ze in Wierden.

WIERDEN - Ter voorbereiding op het gesprek heeft ze al een en ander op papier gezet over haar verschillende vrijwilligerswerkzaamheden. Ze vindt het leuk om geïnterviewd te worden maar, bescheiden als ze is, wil ze zich er niet al te veel voor op de borst kloppen. Dat mag best wel eens een keer, want het is niet gering wat je allemaal doet! De meeste voldoening haalt ze uit het vrijwilligerswerk bij De Welle. Ouderen vanaf 78 jaar worden om de twee jaar bezocht, als ze hier prijs op stellen. Willemien is een van deze seniorenvoorlichters. Aan de hand van een vragenlijst komen er allerlei gespreksonderwerpen voorbij op het gebied van wonen-welzijn-zorg en financiën. "Zo bijzonder" , zegt Willemien. "Veel belevenissen uit hun leven, over hun reizen bijvoorbeeld, komen vaak aan de orde in de gesprekken.
Soms komt het voor dat er professionele hulp nodig is. Dat geef ik het door aan De Welle of het Wijksaam-team. Wat ik zelf kan doen, doe ik, wel in overleg natuurlijk. Soms schiet me na het gesprek nog wat te binnen en dan bel ik ze of ik dit of dat nog voor ze kan doen." Ook komt het voor dat ze de senioren wijst op de adviezen van 'lang zult u wonen'. Deze club heeft tips hoe je de veiligheid in en rond het huis kunt verbeteren om valpartijen te voorkomen. Willemien collecteert voor diverse doelen, is betrokken bij Stichting Samen zijn', een kleinschalige stichting die zich inzet voor ouderen in Wierden. Ook de de NPV, een organisatie die zich bijvoorbeeld inzet om mantelzorgers te ontlasten kan op haar hulp rekenen. Daarnaast is ze actief bij een club die zwerfvuil inzamelt. "Voor mij is vrijwilligerswerk een manier om iets bij te dragen aan de samenleving. In deze vergrijzende maatschappij kunnen we niet zonder vrijwilligers. Nu maar hopen dat ik later ook een beroep kan doen op vrijwilligers, mocht het nodig zijn."

De laatste
Aan de rubriek 'Vrijwilliger in het zonnetje' komt een eind. Heb jij een suggestie over welke vrijwilliger voor het laatste artikel in aanmerking komt? Laat het weten via r.slagers@stichtingdewelle.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden