Mandy (links) en Jolien (rechts) met veel van hun turnsters bij sporthal De Zomp in Enter. (Foto: Van Gaalen Media)
Mandy (links) en Jolien (rechts) met veel van hun turnsters bij sporthal De Zomp in Enter. (Foto: Van Gaalen Media)

'We gaan er sowieso knallend uit'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Jolien en Mandy Altena zijn in mei 2008 samen met hun zus Nadia begonnen met een turngroep in Enter. Nu, twaalf jaar later, vinden zij het tijd om het afscheid te nemen. Jolien: "Mandy en ik doen veel samen en we hebben ook samen het besluit genomen om te stoppen. Daar hebben we ruim een jaar over nagedacht. Ik heb een paar keer geoefend om dit te zeggen zonder te huilen tegen mensen die niks met turnen te maken hebben. Het wordt wel moeilijk aan het eind van het seizoen, maar we staan nog steeds achter ons besluit."

ENTER – Het was hun zus Nadia die ervoor zorgde dat zij met turnen in aanraking kwamen. "Ik ben de oudste en Mandy is de jongste. Nadia is degene die begon met turnen, ze heeft topturnen gedaan", vertelt Jolien. "Zij kwam thuis met verhalen over wat ze bij de trainingen had gedaan. Ik was daar wel nieuwsgierig naar, maar kon me er weinig bij voorstellen. De trainster vroeg of ik een keer kwam meehelpen. Zo is het 24 jaar geleden begonnen. Mandy ging ondertussen ook op turnles. Qua lesgeven heb ik wat uitstapjes gemaakt, naar Deventer, Almelo en Oldenzaal. Op een gegeven moment werd er geen turnen gegeven bij Raduga, daarop heb ik samen met Mandy en Nadia dit in mei 2008 opgepakt. Destijds zijn we begonnen met vijftien meisjes, nu zijn er vijftig turnsters.

We begonnen in de vijfde divisie en bij de start was ons doel om van daaruit op te klimmen. Inmiddels zitten onze turnsters in de derde en vierde divisie, één meisje zit in de tweede divisie. Daarnaast hebben we zes jaar achtereenvolgens de eindfinales behaald in de derde en vierde divisie. Daar zijn we heel trots op, want dat is echt niet makkelijk. We moeten ook opboksen tegen andere clubs in regio die standaard in een turnhal trainen. Raduga is een sporthalclub en traint op dinsdag en vrijdag in de sporthal. Op woensdag wijken we uit naar IISPA in Almelo en op zaterdag naar De Scheg in Deventer. We geven de training met z'n tweeën, maar gelukkig met de nodige hulp van Nadia en Kim en oudere turnsters die helpen bij de jongsten."

Strak plannen
De zussen hebben allebei een baan: Jolien geeft les aan groep 7/8 bij de Morgenster in Wierden en Mandy is jeugdverpleegkundige in Deventer. "Ik heb er destijds bewust voor gekozen om vier dagen in de week les te geven, zodat ik een dag de tijd heb om de administratie over de selectie van Raduga te doen. Het lukt met de trainingen wel, maar een sociaal leven schiet erbij in. Mandy is in juli moeder geworden, dus we moeten echt strak plannen."

Het mooie aan turnen vinden de dames de turnelementen en al het extra's dat de sport biedt. "Het geeft zelfvertrouwen, discipline, leert ze om door te zetten en om te gaan met teleurstellingen, te incasseren", aldus Mandy. "Turnen combineert ook meerdere dingen, zoals kracht, lenigheid en conditie." Jolien: "Dat maakt het complex om trainingen te geven, want dit moet allemaal aan bod komen. Wij vinden turnen geen individuele sport, het is mooi als de meiden elkaar helpen. Daarnaast is plezier heel belangrijk."

Met tranen in de ogen
Wat hen is bijgebleven van al die jaren kunnen Jolien en Mandy niet zeggen. "Er is zoveel moois gebeurd in al die tijd", vertelt Mandy. "Dat zijn grote dingen, maar ook kleine dingen. Het zijn medailles die de meiden gehaald, maar ook persoonlijke successen, als een turnster een oefening voor haar doen heel goed doet." Jolien: "Daar kijken we met tranen in de ogen naar. Dat gaan we straks wel missen. Je moet je natuurlijk wel even realiseren dat sommigen hier al elf jaar zijn, je ziet de meiden twee tot drie keer in de week. Dan maak je heel veel van ze mee."

"Wat ik niet per se ga missen zijn alle uren die je erin stopt, maar zeker wel wat je ervoor terugkrijgt. En dat is veel," aldus Mandy.

Niet zomaar
Opvolgers zijn er helaas nog niet. Jolien: "Het is een prachtige groep die overgenomen kan worden, maar je moet wel realiseren dat het veel tijd en energie kost. Maar je krijgt er ook veel voor terug."

"Het is niet iets wat je zomaar doet, mensen moeten sowieso affiniteit hebben met turnen. Daarnaast moeten zij de tijd krijgen om hier in te groeien," zegt Mandy. "Maar mochten we geen opvolgers hebben, dan proberen we voor elke turnster een passende oplossing te vinden," vult Jolien aan. "Het kan ook zijn dat er iemand komt die een deel van de groep overneemt. De overige turnsters gaan dan bijvoorbeeld naar andere verenigingen."

Vol inzetten
Op zaterdag 16 november is de eerste wedstrijd van het seizoen. "Voor ons is het een afsluitend seizoen, maar we gaan niet anders doen dan normaal", aldus Jolien. "We zetten ons nog steeds vol in, de meiden doen dat ook. We hopen dat de resultaten goed blijven." Mandy: "Het doel blijft om persoonlijke successen te behalen en plezier te hebben. Mochten we de eindfinale niet halen, dan is dat zeker niet omdat wij en de meiden onze best niet hebben gedaan." "Als we er knallend uitgaan door de eindfinale te halen is dat mooi. Als dat niet lukt nemen we zelf wel vuurwerk mee op het zomerkamp, dan knallen we er sowieso uit," zegt Jolien lachend. "Daarnaast willen we al deze jaren afsluiten door een show met alle turnsters te houden."

Voor aanvang van het seizoen is het traditie om op zomerkamp te gaan. "Dat is dan de aftrap", zegt Jolien. "Het draait om nieuwe oefeningen aanleren, maar ook om gezelligheid. Komende zomer is er ook een zomerkamp, maar dat is dan ons afscheid. Met de huidige groep gaan we dan op kamp als afsluiting van al die jaren turnen. Dan mogen we de tissues wel meenemen, want dat wordt emotioneel."

Meer berichten