Coba Rozema, Grietje Wassink, Joke Stegeman en Ria Hiemstra zijn al 25 jaar vrijwilliger bij de Wereld Winkel.  (Foto's / fotobewerking: Van Gaalen Media)
Coba Rozema, Grietje Wassink, Joke Stegeman en Ria Hiemstra zijn al 25 jaar vrijwilliger bij de Wereld Winkel. (Foto's / fotobewerking: Van Gaalen Media)

Al 25 jaar actief voor de Wereld Winkel

door Jolien van Gaalen

Coba Rozema (71), Joke Stegeman (75), Griet Wassink (81) en Ria Hiemstra (76) zijn vanaf het begin betrokken bij de Wereld Winkel Wierden, dus inmiddels al 25 jaar. "Wij hebben het al zo goed en met ons vrijwilligerswerk in de Wereld Winkel Wierden doen we iets voor hen die het niet zo goed hebben", vertelt Joke Stegeman.

WIERDEN – Alle drie de dames zijn via via bij de Wereld Winkel terechtgekomen. "Ria Hiemstra (helaas niet aanwezig bij het interview, red.) heeft mij gevraagd en het leek wel leuk", aldus Joke. "Op dat moment was er hier nog geen Wereldwinkel. Destijds was er nog veel te doen voordat het daadwerkelijk zo ver was."

Griet: "Suze Lub, één van de oprichters, heeft mij gevraagd. Mijn zoon Roeland is reisleider in Thailand en houdt zich met ontwikkelingswerk bezig. Daarover hoorde ik verhalen en zo ben ik geïnteresseerd geraakt."

Coba was actief voor Unicef toen ze gevraagd werd om te helpen bij de oprichting van een Wereldwinkel in het dorp. "Ik zat met een kraampje bij de supermarkt. Joep Duinstee, een andere initiatiefnemer, heeft mij verzocht om een handje te helpen, omdat ik toch al met ontwikkelingswerk bezig was. Zo ben ik in de werkgroep ter voorbereiding van een Wereldwinkel in Wierden terechtgekomen. Zijn motivatie was dat er niks beters was om mensen in ontwikkelingslanden te helpen dan hun producten te verkopen. Dan kunnen zij hun gezinnen onderhouden. Een goed motief, alleen geld geven is geen oplossing."

In al die jaren hebben de dames heel wat meegemaakt. "Maar wat mij het meeste is bijgebleven is de saamhorigheid. Daarnaast is het mooi om het verhaal van de Wereld Winkel te vertellen. Griet voegt toe: "Het omgaan met mensen is geweldig."

"De organisatie draaiende houden is een uitdaging", zegt voorzitter Coba. "Het is belangrijk om mensen betrokken te houden en ervoor te zorgen dat er nieuwe vrijwilligers bij komen. Tegelijkertijd is dit ook boeiend: het is mijn lust en mijn leven. Je houdt het alleen zo lang vol als je echt achter het doel van de Wereld Winkel staat."

Kijk voor meer informatie over de Wereld Winkel Wierden en de actie rondom het 25-jarig jubileum op de website

Meer berichten