De band Rinon heeft onlangs hun laatste kerkdienst ooit begeleid in Enter. (Foto: Stef Rohaan van de Jeugdcommissie Enter)
De band Rinon heeft onlangs hun laatste kerkdienst ooit begeleid in Enter. (Foto: Stef Rohaan van de Jeugdcommissie Enter)

'Onze moeilijkste beslissing ooit'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De band Rinon treedt op 24 november voor het laatst op. "Het is eigenlijk een afscheids- en jubileumconcert, want we bestaan ook tien jaar", vertelt drummer Maarten Boeve. "In 2009 verzamelde toetsenist Niël ter Harmsel een groepje met zanger, gitarist en zangeres. Daarna volgen de drummer en bassist. Zo ontstond er een basisgezelschap en we hebben samen jaren opgetreden. Circa drie jaar geleden kwam er nog een zangeres bij. Ook hebben we een geluidsman, hem zien wij ook als bandlid, dat is mijn broertje."

WIERDEN / GEERDIJK - De band heeft een Wierdens tintje. "De oprichter, toetsenist Niël, komt uit Wierden, net als leadzangeres Eline Otten. Ik en mijn broer Sander komen oorspronkelijk uit Hoge Hexel. Ook bassist Yorrick komt uit Wierden. Daarnaast hebben we ongeveer vijf of zes jaar in het dorp gerepeteerd. Daarna kregen we een oefenruimte in Geerdijk, in de muziekschool hebben we een eigen studio."

'Met pijn in ons hart'
"Het besluit om te stoppen was onze moeilijkste beslissing ooit, die hebben we genomen met pijn ons in hart. Maar ik ben verhuisd naar Amersfoort en ben inmiddels twee jaar getrouwd. Al die tijd heb ik heen en weer gereden voor de repetities. Dus vijf kwartier heen, dan repeteren in Geerdijk en vervolgens nog vijf kwartier terug. Mijn vrouw en ik hebben overlegd en besloten dat ik zou stoppen als er een baby kwam. En die is er nu. Daarom stop ik na dit kalenderjaar."

Zanger en gitarist Johan is voorganger geworden in de baptistenkerk in Meppel. "Hij werkt er al wel, maar woont nu nog in Vroomshoop en gaat samen met Eline verhuizen naar Meppel. Dat zijn straks al drie mensen die verder weg wonen. Al wekenlang had ik er tegenaan zitten hikken om het te vertellen tegen de andere bandleden, maar uiteindelijk heb ik dit tijdens de jaarvergadering verteld. Ook Johan en Eline hebben toen verteld over hun verhuisplannen."

Reis
"In Enter hebben wij onlangs onze allerlaatste kerkdienst begeleid. Het was fijn om dit in Enter te doen, waar we vaak hebben gespeeld. De Enternaren vonden het mooi dat wij ons laatste optreden in hun dorp deden."

Het leukste dat Maarten in die tien jaar heeft meegemaakt is het maken van de cd. "We kregen een aanbod en hebben in een studio de cd gemaakt. Dit was ook gelijk het pittigste, want een cd maken doe je niet zomaar. Het traject heeft bijna twee jaar geduurd. Daarom hebben de cd ook 'Reis' genoemd. Voor onze band is het een reis geweest, maar we hopen ook dat de cd de luisteraar meeneemt op reis." Maar nog meer dingen zijn hem bijgebleven. "Het presentatieconcert van de cd was geweldig, het was een mooie avond. Achteraf stonden we om 1.30 uur 's nachts spullen in te pakken in vijf auto's. En toen dachten we: dit is eigenlijk gewoon te gek, we hebben een aanhanger nodig. Op de vrijdag hadden we het presentatieconcert en op zondag Kidspraise in Vriezenveen. We zaten lekker in de flow met de optredens, maar het was wel een gesleep met alle spullen. Op maandag hadden we een mailtje van iemand die iets wilde doen voor de band, misschien was een aanhanger handig. Johan en ik zijn toen op Marktplaats gaan kijken en kwamen daar een aanhanger tegen. Dezelfde dag zijn we deze gaan bekijken, hebben de aanhanger gekocht en op dinsdag opgehaald. Bij de repetitie op dinsdagavond hebben we de overige bandleden verrast met de aanhanger."

Bijzonder
Ook zijn er bijzondere verhalen. "Soms gebeurt er echt iets tijdens een dienst en worden mensen geraakt. Een meisje dat het geloof had losgelaten kwam op een willekeurige zondagavond de kerk binnenlopen waar wij aan het spelen waren. Bij het eerste of tweede nummer werd ze geraakt door onze muziek. Dat heeft haar doen besluiten om zich weer te verdiepen in het geloof en belijdenis te doen. Anderhalf jaar later hebben we gespeeld op haar bruiloft. Bij een ander optreden speelden we het nummer Thuis dat niet op de planning stond. Dat nummer heeft ervoor gezorgd dat een meisje haar ouders ging vertellen dat ze met zelfmoordgedachten rondloopt. Dat zijn dingen die je bijblijven."

Eigen nummers
De naam Rinon komt uit Hebreeuws en betekent vreugde en gezang. De band speelt christelijke muziek, vooral opwekking. "We hebben ook een aantal eigen nummers, waarvan er zeven op de cd Reis staan. Er zijn twee of drie nummers die hier niet op de cd staan, maar wij wel spelen."

Afscheidsconcert
"Mensen kunnen bij het afscheidsconcert op 24 november een avond vol aanbidding verwachten. We brengen God de eer zoals we dat de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Daarnaast kunnen bezoekers bijzondere en persoonlijke verhalen verwachten. Tevens spelen we nummers die we in die tien jaar hebben gespeeld: mensen die vaker bij onze optredens zijn geweest zullen dit herkennen. Maar we laten ook nieuwe nummers horen. Voor de kinderen is er een stukje Kidspraise." Het afscheidsconcert vindt plaats bij Het Punt aan de Burgemeester Koetjesstraat 2 in Vroomshoop.

De komende weken wordt er nog volop gerepeteerd. "Elke maandag en dinsdag rij ik vanuit Amersfoort naar Geerdijk. Kortom: we gaan allemaal voor een supermooi afscheidsconcert."

Kaarten
"Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar het gaat heel hard." Op het moment van schrijven is 74 procent van de in totaal 250 tickets gereserveerd. Deze zijn te bestellen via de website van de band Rinon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden