Marloes Krommendijk (20, links op de foto) en Noortje Hopman (16) gaan in zomer 2020 met een grote groep jongeren naar Ghana.  (Foto: Van Gaalen Media)
Marloes Krommendijk (20, links op de foto) en Noortje Hopman (16) gaan in zomer 2020 met een grote groep jongeren naar Ghana. (Foto: Van Gaalen Media)

'Samen toewerken naar een doel'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

In totaal gaan er in juli 2020 ruim 40 jongeren mee naar Ghana, inclusief leiders. Daar gaan zij vanuit de organisatie World Servants ontwikkelingswerk doen in de vorm van het bouwen van woningen voor medisch personeel en kinderwerk. "In april was er een informatieavond. We moesten minimaal 25 deelnemers hebben en toen vroegen we ons nog af of dat wel zouden halen", vertelt Noortje. "Maar gaandeweg meldden steeds meer mensen zich aan en nu zit het aantal op 43."

WIERDEN – Initiatiefnemer van het project is de 20-jarige Marloes Krommendijk. "Vanuit de kerk bleek na navraag nog geen project te zijn opgestart en toen heb ik het initiatief genomen. Zo is het balletje gaan rollen." Noortje: "Ook ik heb al vaker gekeken naar ontwikkelingswerk, maar het leek me leuker om te gaan met mensen die ik al ken." 

"Vervolgens ben ik gaan kijken welke organisatie daarbij past,"aldus Marloes. "Vrij snel kwamen we uit bij World Servants, een grote christelijke organisatie, waarbij wij met ons project zijn aangesloten."

Voor de informatieavond hadden Marloes, Noortje en andere leden van de stuurgroep het land voor ontwikkelingswerk al vastgesteld. "World Servants bood de keuze uit vijf landen en we hebben gekozen voor Ghana, want daar spreken ze Engels", vertelt Marloes. "En er zitten veel christenen, dat is een voordeel. We gaan natuurlijk vanuit de kerk, dus het zou mooi zijn om samen het geloof te belijden," vult Noortje aan.

Er gaan jongeren mee van de Hervormde Gemeente in Wierden en Hoge Hexel. Ook de Gereformeerde Kerk is bij het project aangesloten. Verder maken ook jongeren uit Enter, Vriezenveen en Rijssen deel uit van de groep.

Woningen
De groep gaat in Ghana woningen bouwen voor medisch personeel van het plaatselijke ziekenhuis. "In het dorp waar zij werken zijn niet genoeg woningen voor hen", aldus Noortje. "Ze moeten anderhalf uur per dag reizen om bij het ziekenhuis te komen. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de zorg. De artsen kunnen bij noodgevallen niet op tijd ter plaatse zijn. Het zou mooi zijn als het ziekenpersoneel in de buurt is. De huizen worden samen met de lokale bevolking gebouwd. Het is niet de bedoeling dat wij daar even komen om de woningen te bouwen. Dit project doen wij samen met de inwoners."

"Daarnaast gaan we met kinderen werken", vertelt Marloes. "We gaan spelletjes doen, knutselen en meer. Hiermee willen we een stukje vrolijkheid brengen." Noortje: "Ook gaan we Bijbelverhalen vertellen, zodat de kinderen daar ook iets van meekrijgen."

Ervaring delen

Marloes: "We verwachten dat we met elkaar mooie herinneringen gaan maken, een betere band opbouwen met mensen die je al kent en samen toewerken naar een doel. Maar je groeit ook als persoon."
"Na onze tijd in Ghana houden we ook contact. Het is gaaf dat we dan een ervaring met elkaar delen", zegt Noortje. "Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we wat kunnen betekenen voor de mensen in Ghana.''

"Wij zijn daar drie weken, maar het project duurt in totaal zeven jaar," vertelt Marloes. "In februari 2020 gaat er iemand naar Ghana om een bouwtekening te maken, die wij dan krijgen. Een half jaar nadat wij er zijn geweest moeten de woningen in gebruik zijn. World Servants houdt vijf jaar in de gaten of de woningen wel gebruikt worden waarvoor deze bedoeld zijn. Wij krijgen ook een terugkoppeling, dat kan een foto zijn van een arts in een van de woningen."

Acties
Het doel is om ruim 100 duizend euro op te halen. "Dat is bedoeld voor de reis, het eten voor de jongeren en het bouwmateriaal voor de woningen. Maar we betalen ook een deel zelf, want het is tenslotte onze reis," vertelt Noortje. Om het overige geld binnen te halen zijn er verschillende acties. Noortje: "Op zaterdag 9 november is er een autowasactie op het Kerkplein bij de Dorpskerk. Voor 10 euro wordt de auto gewassen. Terwijl de eigenaren binnen een kopje koffie of thee met cake kunnen kopen wassen wij de auto. Als zij weer naar buiten komen is de auto klaar. Heel Wierden is van harte welkom."

Daarnaast is er een dienstenveiling op vrijdag 22 november bij Hebron. "Mensen kunnen diensten inleveren die op deze avond geveild worden. Denk bijvoorbeeld aan oppassen, auto wassen, een kinderfeestje organiseren of creatieve workshops geven," aldus Marloes. "Iemand heeft een hobbelpaard gemaakt en weer iemand anders biedt een vakantiehuisje aan. Mensen kunnen van tevoren lezen waar op geboden kan worden." De veiling begint om 19.30 uur, vooraf is er een stamppotbuffet. Diensten kunnen worden aangemeld via de website van Hervormd Wierden.

Tevens is er een Klussenbank, gerund door een groep jongens. Noortje: "Mensen kunnen hen vragen voor klussen als ramen lappen, grasmaaien of de tuin onderhouden. We hebben ook weleens dakpannen gelegd en een badkamer gesloopt. Via klussenbankws@gmail.com kunnen mensen klussen aanvragen en een afspraak maken." Tot slot is er in de maanden november en december een statiegeldactie bij de supermarkt Coop Wierden. "Alle kleine beetjes helpen en we zijn heel blij als mensen op deze manier een bijdrage leveren. Coop Wierden verdubbelt het uiteindelijke bedrag."

"Kortom, we zijn met de hele groep druk bezig om allerlei acties te organiseren", aldus Marloes. "Met de opbrengst tot nu zijn we al een behoorlijk eind op weg, maar we zijn er nog niet." Noortje: "Het is leuk dat we positieve reacties krijgen. We hopen dat veel mensen enthousiast worden, het doel een warm hart toedragen en ons willen steunen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden