Voor de tweede keer maakt de kunststraat onderdeel uit van Sunte Mart'n. (Eigen foto)
Voor de tweede keer maakt de kunststraat onderdeel uit van Sunte Mart'n. (Eigen foto)

'Sunte Mart'n: knipoog naar verleden, maar ook vernieuwing'

door Jolien van Gaalen

Nog even en het is weer tijd voor Sunte Mart'n! Dit gezellige evenement vindt plaats van 31 oktober tot en met 4 november. "Ons doel is de Sint Maartensmarkt in de ere te houden", vertelt Johnny Jansen, die betrokken is bij de organisatie. "In het verleden was er meer met vee. Inmiddels is dit ingehaald door andere activiteiten, zo is er op de maandag een warenmarkt waarbij vrij groot wordt uitgepakt. Het is nu Sunte Mart'n met een knipoog naar verleden, maar ook vernieuwing."

WIERDEN - "Om dit verleden in ere te houden hebben we koeien geregeld. Op ludieke wijze wordt nagebootst hoe de handel vroeger ging met handjeklap. Kinderen kennen dit niet eens. De koeien worden gepresenteerd in samenwerking met Stichting Sunte Mart'n." Voor kinderen is er een leuke activiteit bedacht. "Iedere koe onderscheidt zich met vlekken. Voor de registratie van de koe voor de stamboom werden de vlekken getekend en bij het dossier gedaan. Om dit een klein beetje terug te laten komen vragen wij de jeugd om deze tekeningen te maken. Dat wordt mooi om te zien!"

Daarnaast zijn er oude tractoren bewonderen. "Opnieuw een knipoog naar het verleden. Maar er is ook aandacht voor de toekomst in de vorm van een techniekwagen." Op het gebied van oude ambachten zijn mooie dingen geregeld. "Zo is er een demonstratie klompen maken, waarbij ondertussen ook verteld wordt hoe dit in zijn werk gaat. En daarnaast komt de kinderboerderij weer terug. Dit was vorig jaar een daverend succes en dat willen we graag in het programma houden. Kinderen kunnen naar binnen en de dieren voorzichtig aaien. Heel aandoenlijk natuurlijk en kostelijk om te zien." Voor kinderen is er een kleine kermis.

Minder belangstelling
"We hebben een tijd gehad dat er minder belangstelling was, onder meer door regelgeving", aldus Johnny Jansen. "Het is belangrijk dat dieren geen vermaak worden, daar moet je een goede plek in vinden. Dat is gelukt. De koeien zijn van één eigenaar en gaan ook terug naar deze eigenaar. We houden ons aan de regels, houden alles in de gaten, want het moet niet ten koste gaan van het dier."

Sfeer en beleving
Het is belangrijk om Sunte Mart'n ook in de toekomst aantrekkelijk te houden. "Met alleen kraampjes neerzetten ben je er niet, dat is ook niet de toekomst. Het draait om sfeer, beleving en gezelligheid. Voor kinderen moet er vermaak zijn. En het moet vernieuwend zijn. Dit jaar is er voor de tweede keer een kunststraat in de Markstraat. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen en het is goed ontvangen. Samen met kunstenaar Ernst Jan ten Hove ben ik bezig geweest om de kunststraat vol te krijgen. Het gaat nu richting de twintig kramen met bijzondere kunst. Het leuke is dat kunstenaars ook laten zien hoe zij te werken. Al werkende aan een kunstwerk is de drempel voor het publiek om contact te leggen veel lager. Zij vragen bijvoorbeeld sneller waarom zij iets zo doen. Zo komt het gesprek op gang."

Nieuw thema

Ook nieuw is de invulling van het Kerspel. Op deze locatie is het thema de oorlogsherdenking en de bevrijding. "Samen met bewoners, Stichting Behoud van het Oud en ondernemers hebben we dit opgepakt als een soort voorloper van het bevrijdingsfeest. In samenwerking met het Comité Wierden Enter Bevrijd willen we mensen aanmoedigen om met de buurt actief te worden voor de lichtroute die in april 2020 plaatsvindt. De sfeer uit tijd wordt nagebootst: er zijn jeeps, tanks, mensen in kleding uit die tijd en muziek uit 1945. Met trots kan ik melden dat de drumband Liberation hierbij ook zijn opwachting maakt. Het schouwspel en de muziek zijn top. "

Meer berichten