Tonnie Kroeze, de eigenaar van  de woning aan de Akeleistraat 15 in Wierden en bestuurslid van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter.
Tonnie Kroeze, de eigenaar van de woning aan de Akeleistraat 15 in Wierden en bestuurslid van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. (Foto: Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter)

Doe inspiratie op bij de Duurzame Huizenroute!

De landelijke Duurzame Huizenroute vindt plaats op zaterdag 2 en 9 november. Overal in het land stellen mensen hun huis open om te laten zien hoe zij CO2 besparen en een lagere energierekening hebben. Hier doen ook enkele bewoners uit Wierden aan mee.

WIERDEN - Tonnie en Ria Kroeze kochten in 2008 een woning uit 1972. Bij de koop was al duidelijk dat er flink gerenoveerd moest worden. De vloeren waren zo slecht, dat je er bijna doorheen zakte en de kozijnen hadden ook hun beste tijd gehad. Daarom werd besloten om het gehele huis te verduurzamen. Alle kozijnen zijn vernieuwd, en overal HR++ glas erin. Het dak werd voorzien van geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen. Ook in de verbouwde garage-schuur is alles geïsoleerd. Er werd een nieuwe HR 107 combiketel geplaatst en alle muren zijn voorzien van spouwmuurisolatie. Gevolg van deze renovatie was dat het gasverbruik van de vorige bewoners werd gehalveerd, van 3200 naar 1600 m3 gas per jaar. Maar de kosten voor gas en elektra waren nog steeds zo'n slordige 170 euro per maand. In 2016 besloten Tonnie en Ria om een hybride warmtepomp en 24 zonnepanelen aan te schaffen. De bestaande HR-ketel is blijven hangen voor de heel koude perioden en het tapwater (douche).

Doordat de warmtepomp de verwarming grotendeels heeft overgenomen gaat de ketel veel langer mee. Het was een behoorlijke investering van ongeveer 9000 euro. Gelukkig konden zij gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie wat direct een korting opleverde van 1500 euro. De rest van het bedrag hebben de Kroezes geleend via een duurzaamheidslening van de provincie tegen een rente van onder de 2%. Het gasverbruik is nu 345 m3 gas per jaar, en elektraverbruik is minder dan 1000 kWh per jaar. Hiermee liepen de maandelijkse kosten voor energie terug van 170 euro naar 45 euro per maand. De kosten (rente plus aflossing) van de duurzaamheidslening zijn 90 euro per maand. Hiermee wordt duidelijk dat er met een nul-investering toch 35 euro per maand bespaard wordt en een heleboel CO2. Het betekent dat zij nog niet van het gas af kunnen, maar dat is ook niet de doelstelling. Het echtpaar doet mee aan de Duurzame Huizenroute om te laten zien hoe je op deze manier het milieu en je eigen portomonnee een dienst bewijst. Ook is te horen hoe weinig geluid een warmtepomp produceert.

Goede ervaringen
Herbert en Carlein Gerritsen Mulkes zijn in 2012 aan de Heijkampsweg 1 in Wierden komen wonen. Dit is een dubbele woning met 'inwoning' zoals dat veel voorkomt in het buitengebied. De helft van de woning wordt bewoond door de ouders van Carlein. Al snel werd geconstateerd dat de woning niet meer van deze tijd was. De woning was gebouwd in 1924 en voorzien van energielabel G. De doelstelling was de woning zo te verbouwen dat de maandlasten in de toekomst zo laag mogelijk zouden worden en dat het een levensloopbestendige woning zou gaan worden. Voor dit hele idee heeft Herbert zelf een plan en tekening opgesteld. Het eerste wat moest gebeuren was de woning voorzien van een nieuwe vloer inclusief vloerverwarming en een nieuwe buitenschil met goed isolatiemateriaal. Ook zijn alle kozijnen en deuren vervangen door nieuwe houten exemplaren omdat de landelijke uitstraling voor hen belangrijk is. De beglazing is voorzien van HR-tripleglas. De eerste verdieping is toen direct vervangen door breedplaatvloeren die tevens ook weer voorzien werden van vloerverwarming. De kap is vervangen door een nieuwe sporenkap met daartussen isolatieplaten van 15 centimeter. Er is in deze woning tegelijkertijd gekozen voor energiezuinige apparatuur ook omdat de netspanning de afgelopen jaren naar boven is gegaan. Alle verlichting is in LED uitgevoerd.

De woning is nu nagenoeg van het gas af. De aansluiting is nog wel aanwezig maar is momenteel alleen nog in gebruik voor het kooktoestel. Herbert en Carlein hebben gekozen om de woning te verwarmen doormiddel van een zonneboiler-systeem. Hier zit dus het cv-water op inclusief douche en tapwater. De ervaringen met dit systeem zijn heel goed ondanks dat er op de echte sombere dagen wat elektrisch bij verwarmd moet worden omdat de zonneboiler dan net niet voldoende capaciteit heeft om het water op 60 graden te krijgen. CV-water van 35 graden is in de regel geen enkel probleem. Het naverwarmen gebeurt met een warmteboiler, de watervoorraad is 800 liter in totaal. Om de elektriciteitsmeter op nul te krijgen wekt deze woning stroom op doormiddel van zonnepanelen met een totaal vermogen van 12.500 kWh per jaar.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze twee woningen tijdens Duurzame Huizenroute op 2 en 9 november.

Meer berichten