Stijn Klaassen: "Je kan wat betekenen als de nood aan de man is. Mensen bellen 112 en dan komen we helpen, dat geeft een goed gevoel." (Foto: Roselien Slagers / Stichting De Welle)
Stijn Klaassen: "Je kan wat betekenen als de nood aan de man is. Mensen bellen 112 en dan komen we helpen, dat geeft een goed gevoel." (Foto: Roselien Slagers / Stichting De Welle) (Foto: Roselien Slagers / De Welle)

'De beste keus die ik ooit heb gemaakt'

door Roselien Slagers van Stichting De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer Stijn Klaassen uit Wierden. Dit jaar is Stijn bij de vrijwillige brandweer in Wierden gegaan. Met zijn 22 jaar is hij de jongste van het brandweerkorps.

WIERDEN - Over waarom Stijn bij de brandweer is gegaan is hij duidelijk: "Je kan wat betekenen als de nood aan de man is. Mensen bellen 112 en dan komen we helpen, dat geeft een goed gevoel. Daarbij komt ook nog het groepsgevoel, het kameraadschap en de actie: dat is ook waarom ik voor de brandweer heb gekozen."

Cursus
Samen met drie andere jonge leerling-brandweermannen is Stijn bezig met een cursus. Ze mogen al mee als extra man bij een brand, maar worden nog niet volledig ingezet. Wel doen ze op deze manier ervaring op bij de uitruk. De opleiding duurt een avond per week, gedurende ruim een jaar. Daarna volgen er nog allerlei specialisaties, zoals gevaarlijke stoffen.

Contact
"Als freelance 112-fotograaf was ik al eerder met dit soort situaties geconfronteerd en daardoor ben ik in contact met de brandweer gekomen." Zijn allereerste uitruk was een CO2-melding (koolstofdioxide,red.), gelukkig was het loos alarm. De kerntaken van het korps zijn brandbestrijding, hulpverlening en dienstverlening. Takken op de weg, stormschades, wateroverlast, assistentie van ambulance: dit zijn zomaar een aantal zaken waarvoor de brandweer wordt ingezet.

Doen!
"Het is de beste keus die ik ooit gemaakt", zegt Stijn. "Elke maandag is er oefenavond waar allerlei thema's worden behandeld. Belangstellenden voor dit mooie vak kunnen langskomen. Gewoon doen! Vrouwen zijn ook van harte welkom. De enige voorwaarde is dat je werkt en/of woont in Wierden."

Brandweervrijwilliger worden?
Voor het vrijwilligerswerk als brandweerman of - vrouw moet je 18 jaar of ouder zijn, een grote motivatie hebben, goed kunnen werken in teamverband, een goede gezondheid en conditie hebben en het hoofd koel weten te houden in stressvolle situaties. Van vrijwilligers wordt verwacht dat zij zoveel mogelijk opkomen bij een alarmering, de vakopleiding Manschap volgen en aanwezig zijn op wekelijkse oefenavonden.

Meer informatie
Kijk voor meer info over de kazerne in Wierden en werken bij de brandweer op de website van Brandweer Twente. 

Meer berichten