Gerard is ook actief als schipper op de Enterse Zomp en heeft inmiddels het vaarbewijs gehaald. (Eigen foto)
Gerard is ook actief als schipper op de Enterse Zomp en heeft inmiddels het vaarbewijs gehaald. (Eigen foto) (Foto: Eigen foto)

Gerard Braamhaar is in het vrijwilligerswerk gerold

door Roselien Slagers van De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in de spotlight. Deze week: Gerard Braamhaar, van de Boer zoals ze in Enter zeggen. Gerard is getrouwd met Joke, is vader van twee dochters en opa van vier kleinkinderen. Sinds 2005 is deze belastingambtenaar met pensioen.

ENTER - En wat ga je dan doen? Joke was al druk met van alles nog en wat. Hij is begonnen met het huis schilderen. Vervolgens kluste hij wat af bij neefjes en nichtjes die op kamers gingen. Daarna heeft hij maar eens rondgekeken voor vrijwilligerswerk. Er kwam van alles op zijn pad en rolde van het een in het ander. "Via mijn zwager Lucas werd ik bestuurslid en penningmeester van het CDA Wierden en Enter, dat is heel leuk", aldus Gerard. En dan volgen al snel andere klussen: penningmeester bij de buurtvereniging, het voeren van het secretariaat van de RK-kerk in Enter en voorzitter Caritas van RK-kerk. "En zo kwam in contact met stichting BOWIE en sinds de oprichting zit ik in het bestuur."

BOWIE is opgericht op initiatief van de gezamenlijke kerken in Wierden en Enter en zet zich in om personen en gezinnen te begeleiden die moeite hebben hun financiën op orde te brengen en te houden. De stichting BOWIE zet hiervoor vrijwillige schuldhulpmaatjes in. Zij hebben een landelijke scholing gevolgd, worden jaarlijks bijgeschoold en ondersteunen mensen die financieel zijn vastgelopen. De vrijwilligers staan hen met raad en daad bij om te voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan. Als bijkomende activiteit is er de boodschappenmandje bij gekomen. Schulphulpmaatjes ontdekten dat er vaak te weinig budget was voor de benodigde boodschappen. De gemeente betaalt de opleiding voor de landelijke opleiding schuldhulpmaatjes maar de kosten voor de boodschappenmand moet de stichting zelf bij elkaar zien te sprokkelen. 1000 manden per jaar met een waarde van gemiddeld 45 euro. Met behulp van donateurs, acties in winkels, en soms de opbrengst van een 'goede doelen-actie' slagen ze erin om hun werk uit te voeren.

Op de foto staat Gerard op de Enterse Zomp in Giethoorn. "Schipper op de Enterse Zomp, dat is echt genieten." Gerard is vrijwilliger bij de Stichting Enterse Zomp en helpt in de zomer een dag per week. "Ik heb het vaarbewijs gehaald, veel kennis opgedaan uit het boek 'Varen waar geen water is' en je kan de passagiers aan boord van alles vertellen. Het is ontzettend leuk om te doen!" "Daarnaast is hij ook nog oppas-opa en dat is ook geweldig," zegt zijn vrouw Joke. En dat is natuurlijk ook zo!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden