Het bestuur van Oranjevereniging Wierden: Gerhard Nijmeijer, Tineke Post, Jan Braamhaar, Jan Bosch en Ellen Maat. (Foto: Henk Steen)Gehurkt: Rick Schutten, Remko Jannink en Wim Albersen. (Foto: Henk Steen)
Het bestuur van Oranjevereniging Wierden: Gerhard Nijmeijer, Tineke Post, Jan Braamhaar, Jan Bosch en Ellen Maat. (Foto: Henk Steen)Gehurkt: Rick Schutten, Remko Jannink en Wim Albersen. (Foto: Henk Steen) (Foto: HENK STEEN)

'We zijn vrienden geworden'

door Jenny ter Maat / Tekst & PR Twente en Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

In Wierden was er op Koninginnedag 2007 niks te doen. "De Oranjevereniging Wierden moest nieuw leven ingeblazen worden," vertelt secretaris Ellen Maat. "Het was toenmalig burgemeester Kobes die een oproep deed in de krant. Daarop reageerden best een behoorlijk aantal mensen, die vervolgens werden uitgenodigd voor een bijeenkomst op het gemeentehuis."

WIERDEN - "Uiteindelijk bleven er negen mensen over die zich wilden inzetten voor een gezellig evenement op (toen nog) Koninginnedag in Wierden, waaronder Henriette Schutteman, bestuurslid van de voormalige Oranjevereniging Wierden. Haar ervaring en kennis was zeer waardevol voor het nieuwe bestuur." Nu zijn er vijf nog steeds onderdeel van het bestuur van de Oranjevereniging Wierden: Ellen Maat, Gerhard Nijmeijer, Wim Albersen, Tineke Post en Rick Schutten.

"Koninginnedag 2008 was ons debuut. En het was zeer geslaagd! Er was een rommelmarkt, een spelletjescircuit, een springkussen en Rad van Avontuur waar mensen prijzen konden winnen. Blikvanger was een echt draaiorgel, gebouwd in 1904. Een avondprogramma was er dat eerste jaar nog niet. Maar dat er veel animo was voor een feestdag op Koninginnedag, dat was wel duidelijk." In 2009 werd het feest gehouden op het Binnenhof. "Natuurlijk met een rommelmarkt, maar ook met een kinderplaybackshow en een band in de avonduren. De dag begon zo mooi, maar eindigde dramatisch na de aanslag in Apeldoorn. De feestavond werd geannuleerd."

In de jaren daarna groeiden de festiviteiten elk jaar meer. "We hadden inmiddels samenwerking gezocht met de Wierdense horeca om ons te helpen bij het organiseren van een feestavond. In 2010 brachten we voor het eerst een mooi programmaboekje uit. Samen met de Wierdense kerken hielden we in 2012 voor het eerst een oecumenische dienst op zondag. Ook zijn de laatste jaren alle winkels open. Scouting Llanos helpt ons sinds 2015 met de organisatie van de kinderspelletjes. Het is een actieve vereniging waar we erg fijne contacten mee hebben en erg graag mee samenwerken."

Vaste waarden van Koningsdag in Wierden zijn de rommelmarkt, de kinderspelletjes, twee feestavonden, een middag voor de wat oudere Wierdenaren kleine attracties, een kindershow of kinderact en de oecumenische dienst. "In grote lijnen ziet het programma er elk jaar hetzelfde uit. Wel zijn er telkens andere artiestne, andere spelletjes en een andere kindershow. We willen elk jaar iets wat ons net even onderscheidt van anderen. Zo was er in 2018 een Fotocaravan op het Binnenhof, hadden we twee jaar geleden een valkenier op het Binnenhof en een professionele poppenkast." In de loop der jaren hebben er heel wat artiesten op het podium gestaan: The Fortunate Sons, The Pianohouse, Non Food, Jannes, Peter Beense, Thomas Berge, Paul Rabbering, Saints 'n Sinners, Stef Ekkel, Lois Lane en nog veel meer.

"Na Koningsdag gaan we altijd zo snel mogelijk evalueren. En dan komen ook altijd al plannen voor het volgende jaar. Artiesten moeten op tijd geboekt worden, dus in de zomer zijn we daar al druk mee bezig. Dan moet dat onderdeel ook echt al rond zijn. Veel gaat in die maanden via Whatsapp en mail. In oktober komen we voor het eerst weer bij elkaar. Maar ook dit jaar staat het programma al grotendeels vast vóór deze eerste vergadering."

Vrienden geworden
Het bestuur bestaat uit voorzitter Gerhard Nijmeijer, penningmeester Wim Albersen, secretaris Ellen Maat en de bestuursleden Tineke Post, Rick Schutten, Remko Jannink, Jan Bosch en Jan Braamhaar. "Doordat we al zo lang met elkaar samenwerken, weten we wat we aan elkaar hebben en wie wat doet. Soms zeggen we wel eens dat het tijd wordt voor vernieuwing, maar we hebben het zo leuk met elkaar dat we gewoon doorgaan. We zijn in de loop der tijd vrienden geworden: we komen bij elkaar op feestjes, ziekenbezoek en passen op elkaars huisdieren.

Als we midden in de nacht bezig zijn met het opruimen van de rotzooi in de feesttent en op het Binnenhof dan vragen we ons wel eens af waar we het voor doen. Je krabt jezelf dan wel eens achter de oren en denkt: ik lijk wel gek dat ik dit als vrijwilliger doe. Maar het geeft voldoening om mensen zien genieten: dat is waar we het voor doen. Het is vrijwilligerswerk: dat is wat ik mensen duidelijk wil maken. Het levert ons niks op. We houden van ons dorp en willen daarom graag iets doen voor Wierden.Als alles weer achter de rug is en alles goed verlopen is, zijn we allemaal moe, hebben we zere voeten, maar zijn we voldaan."

Elk jaar zijn we weer op zoek naar mensen die ons willen helpen op Koningsdag. Gelukkig hebben we een geweldig team tijdens de voorbereiding en voor de opbouw. Maar om op Koningsdag helpende handen te vinden, is telkens erg lastig. Tot nu toe zijn het elk jaar mijn drie kinderen en hun vrienden. Zij krijgen dan een kleinigheidje van ons, want we zijn erg blij met hun hulp. We hebben ze gewoon keihard nodig." In het kader van '75 jaar bevrijd' is er komend jaar een Andrew Sisters-act en een stukje Wierdens cabaret door Johan Mensink, dat inhaakt op dit thema.

Word donateur!
Geld blijft een issue. Ons streven is en blijft dat alles gratis is. Ik moedig dan ook graag iedereen aan om donateur te worden. Dat kan via onze website. Gelukkig kunnen we elk jaar rekenen op veel bedrijven en winkels die ons een warm hart toedragen en een sponsorbijdrage doen. Sponsoren vanaf 100 euro worden door ons uitgenodigd voor een Sponsorenborrel. Zonder hen is er geen feest op Koningsdag!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden