Vol enthousiasme vertelt Leo Blokhuis over het ontstaan van zijn debuutroman Blauwe Zomer. Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media.
Vol enthousiasme vertelt Leo Blokhuis over het ontstaan van zijn debuutroman Blauwe Zomer. Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media. (Foto: Jolien_van_Gaalen / Van Gaalen Media)

Leo Blokhuis over debuutroman Blauwe Zomer: 'Het is een indringend verhaal'

Muziekliefhebber en schrijver Leo Blokhuis was te gast bij boek- en kantoorvakhandel Reterink en vertelde vol enthousiasme over zijn debuutroman Blauwe Zomer. "Met het boek ben ik 7,5 jaar bezig geweest. Doordat ik er lang over heb gedaan, kon ik er ook beter over nadenken. Ik ben twee keer in Indonesië geweest om de plekken te bezoeken die ik in het boek beschrijf."

WIERDEN - De komst van Indo's in de jaren vijftig viel ongeveer samen met de komst van rock 'n roll. Hun verhaal is mooi, maar ook dramatisch. Om een verhaal duidelijk te maken is het soms beter om er een roman van te maken. De personages, Chris Buisman en Johan Berkenbosch, bestaan niet. Maar de historische gebeurtenissen hebben echt plaatsgevonden, dat heb ik tot in den treure geresearched." Blokhuis heeft voor het boek met veel mensen gesproken. "Sommigen waren al 80 of 90 jaar. Zo heb ik een gesprek gehad met twee leden van de Tielman Brothers (Nederlandse rockband, red.). Zij zijn inmiddels overleden."

'Geraakt door verhaal'

"Een van de redenen om het verhaal te romantiseren is dat Geert Onno Prins, hoofdredacteur van Indisch maandblad Moesson, het volgende vertelde: 'Tachtig procent van de generatie waar jij mee gaat spreken is getraumatiseerd. Je opent een deur die zij niet voor niks dicht hebben gedaan.' Ik heb veel respect voor deze mensen, die ondanks dat hun weg in Nederland hebben gevonden. Ik heb geen druppel Indisch bloed, maar ik ben geraakt door hun verhaal. Voor een beter begrip is het goed om meer weten te over deze gebeurtenissen in Indonesië."

Zwijgen
Soedah, het is voorbij: de Indo's zwijgen meestal over de geschiedenis van Bersiap. "Het is een groep die niet hard roept, dan ga ik dat wel doen, want het is een belangrijk verhaal. Indringend, soms prachtig en soms niet prachtig. Een verhaal dat wij moeten kennen."

Blauwe Zomer is het romandebuut van geboren verteller Leo Blokhuis, auteur van onder meer Grijsgedraaid en Het Plaatjesboek en presentator van de Top 2000 a gogo. Het boek kost 21,99 euro en is verkrijgbaar bij Reterink.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden