Lisa en Chris Sands bij herdenkingsbord van het Algonquin Regiment. Rechts Kees Kroon van de Historische Kring Wederden.
Lisa en Chris Sands bij herdenkingsbord van het Algonquin Regiment. Rechts Kees Kroon van de Historische Kring Wederden. (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media)

Kleinzoon majoor Robert Saville bezoekt Wierden

WIERDEN - Chris Sands heeft samen met zijn echtgenote Lisa een bezoek gebracht aan Wierden. Hij is de kleinzoon van majoor Robert Saville, lid van het Canadese Algonquin Regiment, dat Wierden op 9 april 1945 heeft bevrijd. Kees Kroon van de Historische Kring Wierden / Wederden heeft een interessante presentatie gegeven over de bevrijding van Wierden en het Algonquin Regiment. Daar zaten ook foto's van zijn grootvader tussen die Chris nog niet eerder had gezien.

Majoor Saville was één van de commanderende officieren van het Canadese Algonquin Regiment dat Wierden na vijf dagen van felle strijd met de bezetters op 9 april 1945 wist te bevrijden. Robert Saville heeft na de oorlog niet of nauwelijksover zijn ervaringen gedurende de tweede wereldoorlog willen vertellen, ook niet op aandringen van zijn kinderen en kleinkinderen toen zijn fotoalbums uit die roerige periode onder hun ogen kwamen. 'Those were different times', zei hij dan, waarmee dat onderwerp werd afgesloten.

Samen met van Arnold Detmar, een Nederlandse collega van Chris (die hen in Nederland begeleide tijdens hun reis) arriveerden Chris en zijn echtgenote Lisa om 11.00 uur bij de Historische Kring Wederden, waar zij onder het genot van koffie/thee met wat lekkers kennis maakten met een aantal bestuursleden en donateurs van de HKW en met een zeer belangstellende wethouder Richard Kortenhoeven. Vervolgens gaf Kees Kroon een presentatie over 'The fight for Wierden'welke plaats vond van 5 t/m 9 april 1945 inclusief de bezoeken die familieleden, veteranen, actieve soldaten en aanhorigen van het Algonquin Regiment aan Wierden brachten in de loop der jaren.

Daarna werd per auto een rondrit gemaakt langs belangwekkende punten rond het gevecht om Wierden, die begon in Almelo nabij de Bellinckhof, die na de Duitse capitulatie toen de Algonquins weer in Wierden waren diende als officiersmees met de fraaie naam "green pastures". De opa van Chris moet menig plezierig uurtje hier hebben doorgebracht. De rit werd vervolgd via de omgeving van het kanaal nabij de jachthaven en over de Almelosestraat richting het dorp, waar destijds zwaartepunten van de gevechten om Wierden lagen. Onderweg werd nog even gestopt bij het monument aan de Almelosestraat ter nagedachtenis aan de 10 gefusilleerde mannen. In het dorp werden de (dichtgepleisterde) kogelgaten in de oostelijke muur van de dorpskerk bekeken en de Stolpersteine in de Appelhofstraat. Tot slot werd uitgebreid stilgestaan bij de vier monumenten op het Stationsplein, waar dat ter ere van het Algonquin Regiment vanzelfsprekend veel aandacht kreeg.

De Canadese gasten waren zeer onder de indruk van wat er in en rond Wierden werd en wordt gedaan om het verleden levend te houden en namen afscheid met de belofte om thuis de nalatenschap van opa Robert Saville na te kijken in overleg met de familie een selectie te maken en die aan de Historische Kring Wederden ter beschikking te stellen.

Het afscheid bij de HKW was hartverwarmend, waarna men op de terugreis naar het westen des lands nog een bezoek aan het Canadese oorlogskerkhof op de Holterberg bracht.

Foto's: Jolien van Gaalen  / Van Gaalen Media

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden