Van der Aart-Nijskens: "Er gaat een wereld voor je open als je de taal goed begrijpt en boeken kunt lezen maar de meest simpele zaken leer je door onderling contact te hebben." Eigen foto
Van der Aart-Nijskens: "Er gaat een wereld voor je open als je de taal goed begrijpt en boeken kunt lezen maar de meest simpele zaken leer je door onderling contact te hebben." Eigen foto (Foto: )

Van der Aart: zonder taal geen toekomst

door Roselien Slagers

Vrijwilliger in het zonnetje

De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat mevrouw B. Van der Aart-Nijskens. Ze woont in Wierden. Voor haar pensionering was Van der Aart-Nijskens lerares Nederlands op het ROC.

WIERDEN - 'Zonder taal geen toekomst' is haar devies en daarom ging ze verder na haar pensionering met het onderwijzen van taal! Ze gaf taalles op een bedrijfslocatie via de Welle en Taalpunt Almelo.
De Turkse en Afrikaanse medewerkers van dat bedrijf woonden en werkten al heel wat jaren in Nederland en spraken de taal al redelijk. Thuis spraken ze hun moedertaal en op de werkvloer was vaak Twents de voertaal maar voor het lezen van bijvoorbeeld de Arbo voorschriften was hun kennis van het Nederlands nog onvoldoende. Samen met een andere vrijwilliger spijkerde ze de mensen verder bij op dit gebied. Inmiddels geeft ze voor het derde jaar via Taalpunt les aan een hoogopgeleide Roemeen die zich goed kan redden in het Nederlands maar de Nederlandse taal wil perfectioneren in de hoop op een betere functie in de toekomst. "Een goede beheersing van de taal is zo belangrijk maar ook zo boeiend. Er gaat een wereld voor je open als je de taal goed begrijpt en boeken kunt lezen maar de meest simpele zaken leer je door onderling contact te hebben", vertelt ze. Als vrijwilliger ervaart ze ook zelf de leuke kant van de taallessen: "Het is boeiend om contact te hebben met mensen uit andere culturen, daar wordt je zelf wijzer van."

Ook Nederlandse mensen worden begeleid om beter te leren lezen en schrijven. Nu is er op school aandacht voor bijvoorbeeld dyslexie maar vroeger kreeg je het stempel 'dom' en waren je kansen verkeken. Dat kan op latere leeftijd via Taalpunt alsnog worden verbeterd en hoeven deze mensen niet langer een smoes te verzinnen als ze iets moeten voorlezen of een etiket willen lezen in een winkel.
Mevrouw Van der Aart gaat ook wekelijks op bezoek bij een oudere dame en zit in het bestuur van de Alliance Française. Nog geen geraniums voor deze dame !

Meer berichten