Dianne Harberink: "Als wij, als volksvertegenwoordigers het goede voorbeeld gaan geven, zal de rest vanzelf wel volgen." (Foto: VVD Wierden-Enter)
Dianne Harberink: "Als wij, als volksvertegenwoordigers het goede voorbeeld gaan geven, zal de rest vanzelf wel volgen." (Foto: VVD Wierden-Enter) (Foto: VVD Wierden-Enter)

Was in vroegere tijden alles beter?

door Dianne Harberink, lid schaduwfractie VVD

Tijdens vergaderingen van de raad is het sinds enige tijd gebruikelijk om elkaar bij de voornaam te noemen, jij en jou te zeggen.

WIERDEN - Er zijn voor- en tegenstanders. De een zegt dat het niks met respect te maken heeft, de ander vindt het vreselijk.

Zelf ben ik opgevoed met 'u', 'meneer en mevrouw', mits de ander toestemming geeft om te tutoyeren. En het zal wel een generatieding zijn, maar ik heb nog altijd het idee dat je hierdoor meer respect afdwingt. Op school is het heel gewoon je juf of meester bij de voornaam te noemen. Als wij dit vroeger deden, dan moesten we even op de gang staan. De dokter, pastoor of dominee sprak je aan met hun titel, maar tegenwoordig altijd met de voornaam. Ik wil hiermee niet zeggen dat dit verkeerd is, maar vanaf de jaren dat tutoyeren normaal werd, werd de maatschappij anders.

Vergroeid

De intrede van de computer en de mobiele telefoon was een verrijking, tot op zekere hoogte. Ook voor ons 'senioren' ging een wereld open. Nu, na jaren blijkt, dat de telefoon 'vergroeid' is met onze handen en een appje sturen een dagelijkse gewoonte is. Een persoonlijk gesprek is er bijna niet meer bij. De jeugd groeit op met onder meer computers en Playstations, en weet bijna niet meer wat buiten spelen is. De ouders gaan er in mee, want het is zo gemakkelijk, de kinderen tevreden en rustig. Het aanbod van verslavende middelen, met momenteel het veelbesproken lachgas, is groot. Uitgaan is pas uitgaan na 0.00 uur. Voor ze op de fiets stappen naar bar of disco wordt er al goed ingedronken thuis.

Zorgkosten

Vroeger was je gewoon een druk kind, tegenwoordig moet je naar jeugdzorg om een indicatie te krijgen: heb ik ADHD, PDD-NOS of autisme? In vergelijking met tien tot vijftien jaar geleden zijn er ontzettend veel kinderen en jong volwassene onder behandeling van psycholoog, psychiater, of zelfs erger, zitten in de verslavingszorg. Mede hierdoor lopen de zorgkosten, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, totaal uit de hand. Ook de gemeente Wierden staat voor een zware opgave: er moet flink bezuinigd worden.

Respectvoller

Maar met alleen bezuinigen komen we er niet. We zullen er allemaal ook aan mee moeten werken om de wereld een beetje beter en respectvoller te maken. Hoe? Misschien moeten we allemaal eerst beginnen bij onszelf en kijken hoe en wat we kunnen veranderen onder ons eigen dak. Zullen we dan maar beginnen bij raadsvergaderingen en tijdens officiële vergaderingen het jij en jou af te schaffen? Als wij, als volksvertegenwoordigers het goede voorbeeld gaan geven, zal de rest vanzelf wel volgen, denk ik. Nee, het was vroeger niet beter, maar wel anders!

Kijk voor meer informatie over de VVD Wierden-Enter op

wierden-enter.vvd.nl

Meer berichten