Op Open Monumenten Dag wordt ontvangstruimte ‘Holtloze’ officieel geopend. Foto: Wim Langenhof
Op Open Monumenten Dag wordt ontvangstruimte ‘Holtloze’ officieel geopend. Foto: Wim Langenhof (Foto: Wim Langenhof)

Wagenmakerij Langenhof opent zaterdag de 'Holtloze'

Burgemeester Doret Tigchelaar en mevrouw Dinie Langenhof verrichten zaterdag 14 september om 10.00 uur de officiële openingshandeling van de houtloods. Daarna is er gelegenheid om één en ander te bekijken.

WIERDEN - Na de opening in 2015 van gemeentelijk monument Wagenmakerij Langenhof aan de Rijssensestraat 128 was er nog de gekoesterde wens om de achterliggende houtloods op te knappen en in te richten als ontvangstruimte.

Om dat te realiseren verrichtten met name meerdere vrijwilligers ruim een jaar veel werk. Zo werd onder andere een toilet gerealiseerd. De afgelopen weken was men druk bezig met de inrichting.
In de houtloods werd vroeger het hout neergelegd om te drogen. werd neergelegd. De loods is omgebouwd tot ontvangstruimte en koffiekamer waar groepen koffie kunnen drinken, maar die ook gebruikt kan worden om kleine lezingen te houden.
In de Holtloze staan diverse schaalmodellen van boerenwagens en documenten uitgestald in vitrines. Er is een plank met boeken over wagenmakerijen. Onder het genot van een kopje koffie, thee of frisdrank kunnen bezoekers op een televisiescherm onder andere zien hoe een houten wiel tegenwoordig wordt gemaakt. Ook is er foldermateriaal van activiteiten in de directe omgeving. Kortom, het is dus nu zover dat men er bezoekers kan verwelkomen en het verhaal over het eeuwenoude ambacht van wagenmaker nog beter kan vertellen.

Rondleidingen

Na de opening op zaterdag 14 september zijn rondleidingen in de houtloods en in de Wagenmakerij. Buiten staan enkele boerenwagens, die ooit door Langenhof zijn gemaakt. Verder demonstreren Karel en Jeroen Schuitemaker uit Enter klein smeedwerk. Mede in verband met Open Monumenten Dag is Wagenmakerij Langenhof de hele dag tot 16.00 uur geopend.

De Monumentenraad heeft zaterdag 14 september als één van haar twee startpunten gekozen voor de Wagenmakerij in Wierden.

Bezoekers zijn van harte welkom om deze nieuwste recreatieve aanwinst voor Wierden en omgeving te bekijken. Dat kan elke vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Meer info op

www.wagenmakerijlangenhof.nl

Meer berichten