Ongeveer 75 belangstellenden waren aanwezig bij het eerste Dorpscafé Enter bij Landgoed Het Rheins.
Ongeveer 75 belangstellenden waren aanwezig bij het eerste Dorpscafé Enter bij Landgoed Het Rheins. (Foto: Jolien_van_Gaalen)

'We moeten de krachten bundelen'

Op het eerste Dorpscafé in Enter op woensdag 28 augustus zijn ongeveer 75 mensen afgekomen. Tijdens deze avond kregen ondernemers en inwoners informatie over de Stadsbeweging waar de gemeente Wierden nu ook bij is aangesloten. Daarnaast konden zij meepraten over het centrum van Enter aan de hand van drie thema's: samenwerken, leegstand en vitaal & toekomstbestendig. Op donderdag 19 september is het eerste Dorpscafé bij zalencentrum Het Anker in Wierden, dat een soortgelijke opzet heeft.

ENTER - "In Wierden hebben we een mooie mix tussen horeca, winkels en wonen", vertelt wethouder Richard Kortenhoeven. "Een levendig centrum gaat niet alleen over ondernemers, maar ook over mensen die in deze gemeente wonen. Samen met ondernemers moeten we aan de slag om uiteindelijk een daadkrachtige en vooruitstrevende retailvisie op te stellen. De Stadsbeweging is een opstapje om de toekomstige richting te bepalen. Enter heeft een sterke aantrekkingskracht door Roetgering Mode. In Wierden zijn alle voorzieningen aanwezig, maar het centrum heeft geen in het oog springende magneetwerking. Het belangrijkste toverwoord is samenwerking: dat ondernemers en inwoners samen de kar trekken om te zorgen voor een nog vitaler centrum in Enter. 'Koop lokaal' is daarbij van belang: zolang ondernemers hun brood kunnen blijven verdienen, blijft het centrum levendig. De Stadsbeweging is bedoeld voor iedereen die gebruikmaakt van het centrum." Voor beide kernen is er 150.000 euro beschikbaar, dat afkomstig is van de provincie Overijssel. Hiermee kan een centrummanager aangesteld worden en kunnen goede ideeën worden beloond met stadscheques.

Patrick ten Hove van de Enterse Ondernemingsvereniging was duidelijk: "Het is van het grootste belang dat we werk er van maken. We moeten samen zorgen voor een toekomstbestendig centrum. Het terugdringen van leegstand is daar onderdeel van. Momenteel staat in Enter een derde van de winkels leeg. Daar wordt het centrum niet aantrekkelijker van. Hoe meer hoofden gaan nadenken hierover, des te beter de uitkomst. Natuurlijk hebben ondernemers en inwoners verschillende belangen, maar hopelijk kunnen zij over hun eigen schaduw heenstappen, zodat er een visie opgesteld kan worden. Kansen en mogelijkheden moeten we met beide handen aanpakken: we moeten de krachten bundelen. De enige methode om er een succes van te maken is om samen de schouders eronder te zetten."

Eduard Plate uit Zeewolde is centrummanager in Hardenberg en Hasselt. Hem viel het op dat Enter een leuk dorp is met een groene entree. "Het centrum is minder groen, wat is daar de reden voor? Aan een fietsmaatje uit Enter heb ik gevraagd of het klopt dat het DNA bestaat uit veel oud geld. Hij zei dat het een welvarend gebied is. In Enter wonen geen wildebrassen, maar mensen die deugdelijk met hun financiën omgaan. Daarnaast zijn er jonge huishoudens die flexibeler geld uitgeven, ook online. Het is belangrijk dat naast ondernemers ook inwoners hier aanwezig zijn. Het centrum is de motor van de economie en is denk ik een belangrijke werkgever: er zijn circa 300 banen in het centrum van Enter, bijvoorbeeld in de zorg." Bedrijventerrein de Elsmoat viel bij Plate in de smaak. "Als je dorp uitrijdt kom je bij een welvarend en bloeiend industrieterrein met mooie bedrijven. Een stukje verderop rij je de internationale A1 op en kom je terecht tussen de vrachtwagens, waarvan vele uit het buitenland. Dat biedt perspectief voor de toekomst."

Vervolgens werden de aanwezigen opgedeeld in drie groepen om te brainstormen over samenwerken, vitaal & toekomstbestendig en leegstand. Dat leverde genoeg ideeën op om samen aan de slag te gaan voor een levendig centrum in Enter.

Aanmelden voor Dorpscafé Wierden
In Wierden is het eerste Dorpscafé op donderdag 19 september van 18.30 tot 22.00 uur bij zalencentrum Het Anker aan de Wilhelminastraat 28. Aanmelden kan via de website van de gemeente.

Meer berichten