"Het is hier gezellig, er zijn altijd mensen die hier kranten doornemen onder het genot van een kopje koffie," zegt Angelien Pleijhuis. (Foto: Roselien Slagers)
"Het is hier gezellig, er zijn altijd mensen die hier kranten doornemen onder het genot van een kopje koffie," zegt Angelien Pleijhuis. (Foto: Roselien Slagers) (Foto: Roselien Slagers)

'Bij de bibliotheek is het altijd gezellig'

door Roselien Slagers van Stichting De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat Angelien Pleijhuis uit Wierden. Bijna haar hele leven is ze al vrijwilliger. Het is haar overtuiging dat iedereen een steentje moet bijdragen aan de maatschappij.

WIERDEN - Zo kwam het dat ze na haar eindexamen al afreisde naar Berlijn met de Stichting Internationale Werkkampen om daar in een ziekenhuis te helpen met onder meer eten rondbrengen. Ook vanuit de gedachte dat je allemaal iets kan bijdragen is Angelien toen ze nog voor de klas stond in de Mariaparochie actief geweest als vrijwilliger. Ze heeft in veel besturen van verenigingen gezeten, is zo'n tien jaar betrokken geweest bij de speel-o-theek en ging mee als begeleider met vakantiereizen van de Zonnebloem. Daarnaast bezocht ze namens de Stichting Vrijwillige Thuiszorg mensen thuis en was actief bij verpleeghuis het Meulenbelt.

Wegwijs maken
Op een gegeven moment zag Angelien een briefje hangen bij de bibliotheek met een oproep voor vrijwilligers. Eerst wilde ze zekerheid dat er geen sprake was van vervanging van een beroepskracht. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn. Juist door de aanwezigheid van vrijwilligers is het voor de beroepskrachten mogelijk om andere zaken op te pakken, zoals voorlichting op scholen.

De taak van Angelien is mensen een beetje wegwijs te maken in de bibliotheek en om boeken op te ruimen. Het is volgens haar belangrijk dat jongeren blijven lezen. De Wierdense bibliotheek biedt een grote variëteit aan leesvoer in verschillende vormen. De bieb gaat met de tijd mee en biedt ook veel boeken in digitale vorm aan. "Het is hier gezellig, er zijn altijd mensen die hier tijdschriften en kranten doornemen onder het genot van een kopje koffie. Het mooie aan vrijwilligerswerk is dat je ook na een paar jaar kunt switchen naar een andere organisatie. Zo kun je horizon verbreden en nieuwe mensen ontmoeten", vertelt Angelien.

Ook aan de slag?
Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger in de gemeente? Neem dan een kijkje op de website WierdenDoet! van Stichting De Welle. Hierop is meer te vinden over vrijwilligerswerk, aanmelden als vrijwilliger en vacatures in de gemeente Wierden. 

Meer berichten