Foto: Gemeente Wierden

Meld je aan voor het Dorpscafé in Enter: 'Samen de schouders eronder zetten'

door Jolien van Gaalen

Bij Het Rheins in Enter is op woensdag 28 augustus een Dorpscafé. Hierbij kunnen inwoners meepraten over de toekomst het Enterse winkelgebied. Het Dorpscafé is een initiatief van de gemeente Wierden en de winkeliersverenigingen in zowel Wierden als Enter.

ENTER / WIERDEN - De aanwezigen gaan dan met elkaar in gesprek over de dorpskern. Op 4 april was de aftrap van de Stadsbeweging met gedeputeerde Monique van Haaft. In augustus en september staan de volgende bijeenkomsten op de planning: op 28 augustus in Enter en op 19 september bij Het Anker in Wierden. "Het doel is om de winkelcentra in Wierden en Enter zo vitaal en levendig mogelijk te houden", zegt wethouder Richard Kortenhoeven. "Door levendige centra kunnen ondernemers een eerlijke boterham verdienen. En op lege winkels zit niemand te wachten. We hopen dat er veel mensen aanwezig zijn die meedenken over de invulling van het centrum. We moeten samen de schouders eronder zetten, met zowel ondernemers en inwoners."

"Het draait om de leefbaarheid van woon- en winkelkernen", vult Joost Weegink van de winkeliersvereniging Wierden. "Zowel de middenstand als de bevolking zijn hiervoor verantwoordelijk. Inwoners kunnen ook lokaal kopen in plaats van via internet." Patrick ten Hove van winkeliersvereniging Enter: "Je moet er samen handen en voeten aan geven."

"Wierden is in beweging", aldus Weegink. "Zo hebben we een Noaberdag op 28 september met veel deelname. Er is veel enthousiasme en er zijn veel initiatieven. Hiermee laten we zien dat samen doen ook daadwerkelijk kan."

Uitdagingen
De provincie Overijssel heeft aan Wierden een bedrag van 150.000 euro toegekend. "45.000 euro daarvan is voor een centrummanager. Daarnaast worden beste ideeën uit de samenleving beloond met een stadscheque om deze te realiseren", aldus Kortenhoeven.

Beide kernen hebben zo hun eigen uitdagingen. "In Enter vind ik de leegstaand schrijnend", zegt Ten Hove. "Een derde staat leeg. Enter heeft meer leegstaand dan Wierden. Het is van belang dat beide dorpen gebruikmaken van elkaars krachten en van elkaar leren." Weegink: In Wierden is er inderdaad minder leegstaand, maar we moeten niet achterover gaan leunen. We moeten ervoor zorgen dat het vitaal blijft. Dat moet ook samen met de gemeente: zij kunnen bijvoorbeeld panden een andere bestemming geven als er geen winkels inkomen. Ambitie is het toverwoord. We moeten vooruit kijken: waar willen we over tien jaar staan." De bevolking is van harte uitgenodigd om mee te denken. "Het draait ook om bewustwording. Voor een vitaal centrum is het van belang dat mensen daar aankopen doen in plaats van online. Zo investeren zij in hun eigen dorpskern. Je moet niet alleen van de zijlijn staan te roepen. Als mensen bij lokale ondernemers kopen, kunnen zij een eerlijke boterham verdienen en kunnen ondernemers met hun klanten meedenken."

Continu proces
Tijdens het Dorpscafé draait het om drie thema's. Er zijn interactieve sessies over samenwerken, leegstand, vitaal en toekomstbestendig. "Het is uiteindelijk de bedoeling dat in goed overleg samenwerkingen tot stand komen. Zo kunnen we samen bedenken hoe we inwoners langer in het centrum laten blijven. Dit is een continu proces en we hopen dat dit na het eerste jaar een vervolg krijgt."

Aanmelden kan nog
Het Dorpscafé is van 18.30 tot 22.00 uur. Het programma begint om 19.15 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan nog en met woensdag 21 augustus via de website van de gemeente Wierden. 

Meer berichten