"Het is gewoon gezellig bij het koor. Ook heerst er saamhorigheid", zegt bestuurslid Marieke Salakory-Waalderink. (Foto: Kim Holterman)
"Het is gewoon gezellig bij het koor. Ook heerst er saamhorigheid", zegt bestuurslid Marieke Salakory-Waalderink. (Foto: Kim Holterman) (Foto: Popkoor Wiezz)

'We gaan echt alle kanten op'

door Jolien van Gaalen

De kiem van Popkoor Wiezz ligt in een projectkoor. "Het koor is in september 2011 ontstaan als uitvloeisel van een projectkoor", vertelt bestuurslid Marieke Salakory-Waalderink. "Dit was het afstudeerproject van Gerja van der Beek voor het Conservatorium Zwolle. Hiervoor heeft zij bij verschillende koren lopen venten, met als resultaat het projectkoor. Samen met Harmonie Wierden is uiteindelijk een concert gegeven onder de noemer Meet the music met Gerja als dirigent. Omdat het zo'n leuke ervaring was hebben een aantal leden toen besloten in overleg met Gerja om een popkoor op te richten en zo is Wiezz ontstaan."

WIERDEN - Nu heeft popkoor Wiezz gemiddeld vijftig leden. "We repeteren elke woensdag van 20.00 tot 22.00 uur bij het gebouw In Harmonie aan de Anjelierstraat 8a. Daarnaast is er elke maand een borrel en jaarlijks is er naast de repetities gewoon een gezellige avond."

Wiezz is een gemengd koor en de leeftijd varieert van 17 tot 65 jaar.Het koor staat onder leiding van dirigent Alex Leenders. "Hij heeft het stokje overgenomen van Gerja en is sinds 2015 de dirigent." Jelle Verschuur is de pianist van het koor en is ook wekelijks aanwezig. "Jelle is nu onze derde pianist, zijn voorgangers Jens van der Beek en Jasper van der Deen kregen andere kansen in hun muzikale loopbaan."

Een hoogtepunt was het concert ter ere van het vijfjarig bestaan. "Dat was in 2016 bij Het Anker. Hiervoor hebben we samengewerkt met jazzgroep Intense. Ook voor de bekende Nederlander Korneel Evers uit Wierden was een rol weggelegd: hij heeft meegedaan als solist. Dit concert was heel mooi. Een leuk weetje is trouwens dat de vader van Korneel Evers, Bert, ook bij ons koor zit. Op 12 april hebben wij een optreden verzorgd met het koor Local Sound uit Wierden. Dat was ook een succesvolle uitvoering. Bij de meeste concerten worden we door ons vaste combo begeleid, bestaande uit Jelle, Bart Hopster en Yorrick van der Beek."

In totaal geeft Wiezz elk jaar tussen de zes en acht optredens."Het is inmiddels een traditie dat we in juni meedoen aan de korendag Amusing in Hengelo en een optreden verzorgen bij de Wiezo. Daarnaast geven we ook kerstoptredens." Om alvast te noteren: op vrijdag 20 december staat een kerstconcert op de planning. Samen met het B-orkest van Harmonie Sint-Jan zijn de zangers en zangeressen dan in de Rooms-Katholieke kerk aan de Stationsstraat te vinden.

Dankbaar

Bij het koor zijn in totaal vijftien vrijwilligers actief, allemaal leden. "Er zijn verschillende projectgroepen", vertelt Marieke. "Zo is er de choreografiecommissie, de muziekcommissie, een eenpersoons-lief en leedcommissie en een kledingcommissie. Het bestuur bestaat ook uit vrijwilligers: drie dames en twee heren. Tevens zijn er vrijwilligers actief van Harmonie Wierden, waar wij de ruimte van huren. Zij verzorgen de koffie en thee in de pauze, iets waar wij heel dankbaar voor zijn."

Ongedwongen

"De kracht van ons popkoor is dat wij het enige niet-religieuze koor in Wierden zijn. Bij repetities, optredens en andere bijeenkomsten is de sfeer ongedwongen." Het koor Wiezz brengt een breed scala aan populaire muziek zoals popmuziek, Nederlandstalig, rockmuziek, (licht) klassiek, musicalmuziek en filmmuziek. "Ons repertoire bestaat uit popmuziek van onder anderen Queen, Kensington, Guns 'n Roses, John Lennon, Tina Turner, Amy Winehouse, Ed Sheeran, Robbie Williams, Coldplay, Metallica, James Bay, Evanescence, maar ook Boudewijn de Groot en BLØF. We gaan hiermee echt alle kanten op."

Marieke is al sinds het begin lid van het koor. "Het is leuk om samen muziek te maken. Muziek is de taal van de ziel, zeg ik altijd. In 2011 was ik erg blij dat er eindelijk een koor kwam dat pop ging zingen. Daarnaast is het ook gewoon gezellig en heerst er saamhorigheid."

Nieuwe leden zijn van harte welkom bij Wiezz. "We zijn nog op zoek naar mannen van alle leeftijden. Daarnaast is er zeker ook nog ruimte voor dames die graag bij een popkoor willen zingen, met name sopranen en hoge sopranen." Aanmelden kan via het mailadres popkoorwiezz@gmail.com of door een bericht te sturen via Facebook. "De contributie bedraagt 17 euro per maand, inclusief koffie en thee komt het bedrag op 20 euro per maand." Kijk voor meer info over het koor en/of het aanmelden op de website of de Facebookpagina

Meer berichten