Bij de Bridge Sociëteit zijn er tussen de 300 en 350 bridgers. De vereniging hoopt dat er jongere spelers bijkomen. (Foto: André Wolff)
Bij de Bridge Sociëteit zijn er tussen de 300 en 350 bridgers. De vereniging hoopt dat er jongere spelers bijkomen. (Foto: André Wolff) (Foto: André Wolff)

'Je maakt gauw nieuwe vrienden'

door Jolien van Gaalen

De Bridge Sociëteit Almelo is opgericht in mei 1985, de eerste competitiewedstrijden werden gespeeld in september. De oprichters waren een stel goede vrienden en Kees van den Broek werd voorzitter. Reden voor oprichting was het feit dat er vaak onderling ruzie was in de clubs", vertelt lid Gerrie Manenschijn.

ALMELO - "Er is gekozen voor een bijzondere opzet. "De club is namelijk een sociëteit die bestaat uit tien leden en de andere bridgers zijn deelnemers. Naast voorzitter Kees van den Broek zijn er vice-voorzitter Jeanny Weggeman en penningmeester Fred de Wolff.

Jongere leden
"Er zijn tussen de 300 en 350 bridgers. Hiermee zijn we de grootste bridgevereniging in het oosten van het land. De gemiddelde leeftijd is 65 of misschien wel 70 jaar. Jongere leden zijn van harte welkom bij onze club. Mensen die hier bridgen komen uit Almelo, Wierden, Geesteren, Vriezenveen, Vroomshoop en Tubbergen.

De vereniging draait volledig met de hulp van vrijwilligers. "En dat is met 300-350 spelers best pittig. De vrijwilligers komen uit de vereniging zelf, maar soms ook van buiten de vereniging. Alle vrijwilligers vervullen een belangrijke rol. De wedstrijdleiders Eef Ebbelaar, Jeanny Weggeman, Wim Heetebrij en Henk Schouten zijn onmisbaar. Het aantal vrijwilligers is groot en daarom is het onmogelijk om een aantal te noemen."

Naar hartenlust
Vijf keer per week wordt er naar hartenlust gebridged in het eigen denksportcentrum aan de Piet Heinstraat 51 in Almelo. "Dat kan op maandagmiddag, dinsdagavond, woensdagmiddag, woensdagavond en donderdagavond, telkens om 13.45 uur en 19.45 uur. In de zomermaanden is er de zomerdrive, dan wordt er gespeeld op maandagmiddag, dinsdagmiddag, woensdagmiddag en donderdagavond."

Wedstrijden
In de wintermaanden wordt er in competitieverband gespeeld. "We zijn aangesloten bij de bridgebond, leden kunnen wedstrijden in de A-, B-,C- of D-lijn spelen, afhankelijk van het niveau. Deelnemers wisselen dan elke keer van tafel. Al met al zijn er vijf rondes. Per ronde zijn er vijf spellen. Verder zijn er onder meer de voorjaarsdrive en de kerstdrive, dit is allemaal recreatief."

Tegen eenzaamheid
"Bridge is een goede sport tegen eenzaamheid", aldus Gerrie. "Op bridgeavonden leer je heel veel mensen kennen en je maakt gauw nieuwe vrienden. Daarnaast kunnen mensen ook thuis een bridge-avond houden en daarvoor mensen uitnodigen. Ik ben begonnen met de lessen toen ik 60 jaar was en mijn partner was overleden. Aan deze bridgelessen heb ik veel kennissen en vrienden overgehouden." Daarnaast zijn er bridgevakanties, die overigens niet georganiseerd worden door ons. Dan kun je samen met vrienden of alleen mee, de organisaties zoeken in het laatste geval een bridgepartner. Bridgen is wat mij betreft dé manier om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen moeten wel van spelletjes en kaarten houden. Onze leraar Kees van den Broek zegt altijd dat iedereen bridge kan leren. En dat is ook zo." Maar bridge doet volgens Gerrie nog meer. "Het is heel goed voor je brein. Door het spelen van bridge blijf je mentaal fit." Gerrie is in 2005 begonnen met bridgen bij de club. "Dit jaar ben ik lid geworden, maar daarvoor deed ik al hand- en spandiensten. Dat heb ik vrij lang gedaan."

Eigen plek
De vereniging heeft een eigen plek in Almelo waar wekelijks bridge wordt gespeeld. Met hun eigen denksportcentrum onderscheidt de Bridge Sociëteit zich volgens Gerrie van andere bridgeverenigingen in de regio. "Dat is echt wel een pre, want we kunnen vaker bridgen en zijn niet afhankelijk van een zaal of van een café. De meeste verenigingen huren een zaal en komen een keer per week bij elkaar. Daarnaast hebben wij een goede bridgeleraar, iets wat voor ons ook van belang is."

Open huis
Bij de locatie aan de Piet Heinstraat 51 is op zondag 25 augustus van 11.00 tot 15.00 uur een open huis, zodat belangstellenden kennis kunnen maken met de Bridge Sociëteit. "Er is een gratis hapje en drankje voor de bezoekers. Daarnaast ligt er bridgemateriaal ter inzage en materiaal dat mensen kunnen meenemen. Ook worden proeflessen gegeven."

Afspraak maken
Mochten belangstellenden niet in de gelegenheid zijn om naar het open huis te komen, dan kunnen zij een afspraak maken om een kijkje te nemen. "Dat kan via het telefoonnummer 0546-49 17 27, meestal is er vanaf 10.15 uur wel iemand aanwezig bij het denksportcentrum," aldus Gerrie.

Lessen
In september begint het bridgeseizoen weer met lessen voor zowel beginnende als gevorderde bridgespelers. "De lessen voor beginners beginnen op maandag 9 september om 19.45 uur en op dinsdag 10 september om 13.45 uur. Voor gevorderden zijn de eerste lessen op maandag 16 en dinsdag 17 september op dezelfde tijden.

De eerste lessen zijn proeflessen, zodat mensen kunnen kijken of ze bridgen leuk vinden."

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de Bridge Sociëteit Almelo op de website

Meer berichten