Monique Pluym en Dini Putter begin een jaar tot anderhalf jaar van tevoren met de voorbereidingen.  (Foto: Jolien van Gaalen).
Monique Pluym en Dini Putter begin een jaar tot anderhalf jaar van tevoren met de voorbereidingen. (Foto: Jolien van Gaalen). (Foto: )

'Cabaretiers staan vlak voor je neus'

door Jolien van Gaalen

Vijf winkels in het centrum van Wierden veranderen op zaterdag 31 augustus in een mini-theater met optredens van diverse cabaretiers. Thijs Kemperink, LOS, Nathalie Baartman, Piepschuim en Kiki Schippers treden op bij New Day Fashion, boek- en kantoorvakhandel Reterink, Finezze Lingerie, Home Sweet Home en Norge Reiser/Suid Afrika Reise. De oorsprong van dit het winkelcabaretfestival ligt in Texel.

WIERDEN - "Het idee komt van Broadway op Texel, waarbij cabaretiers optreden in huiskamers. Daar ben ik twee keer geweest", vertelt Dini Putter, die samen met Monique Pluym verantwoordelijk is voor de organisatie. "We hadden al een cabaretvoorstelling vanuit de Culturele Raad Wierden, maar daarbij moesten we alles huren, zoals licht en de zaal. Cabaretiers inhuren is ook niet goedkoop. Daarom besloten we om het over een andere boeg te gooien. Toen kwam Dini met een voorstel om iets soortgelijks als Broadway te doen", zegt Monique. En dat is Weird Winkelcabaret geworden. "De cabaretiers hebben bij winkelcabaret ook minder faciliteiten nodig. En dat kan ook bij optredens voor 25 bezoekers."

Dit is de derde editie van Weird en het valt zeker in de smaak bij inwoners. "Mensen zijn heel positief", zegt Monique. "De eerste keren was het helemaal uitverkocht en moesten we nee gaan verkopen", vult voorzitter Theo de Putter van de Culturele Raad Wierden aan. Bij de eerste editie maakten LOS, Thijs Kemperink, Nathalie Baartman, Gijs Nelissen en Yora Rientstra hun opwachting. "We proberen altijd te zorgen voor een mooie mix met mensen uit Twente en mensen van verder weg", aldus Monique.

"De winkeliers vinden het leuk om mee te doen en zijn erg enthousiast. Norge Reiser / Suid Afrika Reise heeft zich spontaan aangemeld als locatie en verkooppunt voor de kaarten. Het is een hele prettige samenwerking."

Contact met publiek
"Het winkelcabaret is heel anders dan cabaret in het theater: de cabaretier staat vlak voor je neus," zegt Theo. "Er zijn geen geluids- of lichteffecten, maar gewoon alleen cabaret. Mensen kunnen de optredens volgen in een voor hen vertrouwde omgeving. Het draait ook om het contact maken met het publiek. En het is ook heel anders voor de cabaretiers. Zoals Nathalie Baartman zei toen ze bij Finezze optrad: 'Ik heb nog nooit opgetreden tussen de bh's.' Het is voor hen ook een heel andere omgeving."

Pauze
Tussen de optredens door is er een pauze van 25 minuten bij de Oale Marckt. "We hopen natuurlijk op mooi weer, wel iets minder warm dan de 40 graden nu, maar we hopen dat het in ieder geval droog is," zegt Monique. "Voor de zekerheid hebben we een overkapping geregeld. Mensen kunnen buiten onder het genot van een drankje praten met andere bezoekers. Tijdens de pauze treedt de band Factory East Asia op."

Met de voorbereidingen zijn Monique en Dini lang bezig. "Anderhalf jaar tot een jaar van tevoren beginnen we met het benaderen van cabaretiers," zegt Dini. "We hebben bewust gekozen voor deze periode in augustus, voordat de cabaretiers met hun nieuwe tour beginnen. Zo kunnen bij het winkelcabaretfestival ook nieuwe dingen uitproberen." Monique: "Op de avond zelf vergt het ook wat van anderen bij de Culturele Raad: zij zetten bijvoorbeeld de stoelen, verwelkomen gasten en zorgen voor een drankje voor de cabaretiers." De organisatie van Weird vinden beide dames leuk. Dini: "De artiesten vinden het leuk om te doen. En er is vraag naar: nu vindt het winkelcabaret na drie jaar weer plaats, de vorige keer was dat na twee jaar. Dus vorig jaar vroegen veel mensen ernaar." "En het geeft voldoening om zoiets moois op touw te zetten", vult Monique aan.

Drempelloos
"Wierden heeft geen theater, maar met het winkelcabaret creëert de Culturele Raad wel een theatermogelijkheid", vertelt Theo. "Daarnaast is dit uniek voor Nederland: er is wel cabaret in huiskamers, maar niet in winkels. En dat doen we in Wierden wel. Het doel van de Culturele Raad is om kunst en cultuur drempelloos dichtbij te brengen. Daar past een evenement als Weird goed bij."

Geslaagd
"We hopen op een uitverkochte en geslaagde editie met enthousiaste reacties", aldus Monique. En dat lijkt te gaan lukken, want 125 van de in totaal 150 kaarten zijn al verkocht. "Dus als mensen nog willen komen, moeten ze snel de laatste kaarten bestellen, nu kan het nog."

Kaarten kosten 25 euro voor vier voorstellingen. Deze zijn te koop bij Norge Reiser / Suid Afrika Reise aan de Markstraat 21.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden