Margriet van Seumeren zal bij de kunstlezing in oktober acht werken taxeren. (Eigen foto)
Margriet van Seumeren zal bij de kunstlezing in oktober acht werken taxeren. (Eigen foto) (Foto: Eigen foto)

'Er zitten mooie verhalen achter'

door Jolien van Gaalen

Kunsthistoricus en veilingmeester Margriet van Seumeren geeft op uitnodiging van de Culturele Raad Wierden in het najaar een kunstlezing. "Ik veil regelmatig objecten door het hele land, met een concentratie in het Gooi. In de loop der tijd kom je veel tegen, ontmoet je veel mensen, krijg je bijzondere objecten in handen, waar vaak hele mooie verhalen achter zitten. Daarover wil ik graag vertellen bij de kunstlezing op 3 oktober."

WIERDEN – Inmiddels is Margriet al achttien jaar eigenaar van Zuydwal Veilingen. "Bij dit vak weet je nooit hoe je dag eruitziet en dat maakt het leuk. Je krijgt aanvragen voor taxaties. Mensen willen graag weten hoeveel iets waard is voor de verkoop of voor de verzekering of bij nalatenschappen. Vaak willen mensen objecten verkopen en vragen of ik dat voor hen wil doen. In het veilinghuis komen objecten als schilderijen, bronzen beelden, design, exclusieve tassen, toegepaste kunst en exclusieve horloges voorbij. Het werk is heel afwisselend. Alle aspecten van kunstgeschiedenis komen bij elkaar. In een veilinghuis moet er ook onderzoek gedaan worden. Als ik een werk krijg van kunstenaar waar ik nog nooit van heb gehoord, van een kunstenaar waarmee ik wel bekend maar nog nooit zo'n werk heb gezien of als ik wil weten wat het werk voorstelt, moet ik onderzoek doen. Dan moet je dus verder gaan kijken. Ik ben dan ook regelmatig in de bibliotheek van het Rijksmuseum Amsterdam of in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag te vinden. Daarnaast is het van belang dat mensen weten waar je mee bezig bent. Tevens is het contact met mensen leuk, soms krijg je verhalen te horen van hoe een object in de familie is terechtgekomen. En dan is er nog de commerciële kant. Allemaal zaken die het vak heel spannend maken."

Eigen veilinghuis
Margriet is begonnen als kunsthistoricus. "Na het afstuderen ben ik conservator van het Singer Museum in Laren geworden. Daar heb ik lang gewerkt en ben ik aanraking gekomen met een veilinghuis, die veilingen organiseerde in het museum. Op een gegeven moment vroegen zij mij of ik onderzoek wilde doen. Ik vond het mooi om op die manier te werken zowel voor een non-profit organisatie als een museum en voor een commerciële organisatie als een veilinghuis. Op een gegeven moment dacht ik: waarom begin ik niet zelf een veilinghuis? Dat heb ik gedaan en zo is het veilinghuis gestart. Nu veil ik dus regelmatig objecten, eigenlijk door het hele land, maar met een concentratie in het Gooi, waar ik lang heb gewoond."

Geheim
Veilingen zijn vaak in het nieuws, meestal als er kunst voor astronomische bedragen wordt verkocht. Margriet gaat bij de kunstlezing ook in op de actualiteit en trends. "Daarnaast vertel ik verhalen over de praktijk. Ik maak bijzondere dingen mee, maar wat precies houd ik nog even geheim."

Ontdekkingen
Margriet vindt het mooi om werk te zien dat ze nog niet eerder heeft gezien, te onderzoeken en te taxeren. Dat kan straks ook het geval bij de kunstlezing op 3 oktober, want acht mensen krijgen de kans om een werk ter taxatie aan te bieden. Dat kunnen schilderijen, bronzen beelden of keramiek zijn.

De inzendingen worden beoordeeld door Margriet. "Ik ga kijken of ik kan ontdekken welke kunstenaar het heeft gemaakt. Kan ik zien of het inderdaad die kunstenaar is? Waar het eerste op gelet bij een veilinghuis is de authenticiteit: is het echt? Voor een nauwkeurige taxatie is het belangrijk om het object in handen te hebben. Op een foto kun je bijvoorbeeld niet goed restauraties zien, ook kleuren zijn vaak anders op een foto dan in werkelijkheid. Om te laten zien hoe veelzijdig het vak is kan het ook zijn dat ik een werk uitkies dat van een andere kunstenaar is dan de eigenaar denkt. Het hoeft niet altijd de hoogste kwaliteit te zijn. Ik wil tijdens de kunstlezing zo veel mogelijk aspecten van het vak laten zien. Wie weet doe ik nog leuke ontdekkingen."

Het aanbieden kan door een foto van het kunstwerk te sturen naar crwrondleiding@gmail.com met indien mogelijk gegevens over het kunstwerk: naam kunstenaar, datum en grootte. In de mail moet ook de eigen naam en telefoonnummer vermeld worden. Dit kan tot uiterlijk zondag 1 september, maar zodra er dertig aanmeldingen binnen zijn wordt de inzending stopgezet. Verdere informatie wordt te zijner tijd vermeld op de website van de Culturele Raad Wierden. Margriet van Seumeren maakt vervolgens een keuze uit alle inzendingen. Na dinsdag 10 september worden mensen op de hoogte gebracht of hun kunstwerk is uitgekozen of niet. Als het kunstwerk in aanmerking komt voor taxatie, dan wordt men met het kunstwerk verwacht op 3 oktober in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7 in Wierden.

Culturele Raad
De organisatie is in handen van de Culturele Raad Wierden. De Stichting Culturele Raad Wierden is opgericht in 1988. Het culturele programma wordt ingevuld door zes verschillende werkgroepen: Cultureel Café, Kindervoorstellingen, Kunstbus, Kunstlezing, Muziek en Talent van eigen bodem. Gedurende het jaar zijn er diverse activiteiten. In oktober zijn er nog meer activiteiten, zoals de Kunstbus met 30 jaar Dana Winner op zaterdag 5 oktober. Voor kinderen is er op woensdag 23 oktober kindertheater van Theaterfiets met de voorstelling De Reiziger. In november staan er drie activiteiten op het programma: van een kunstlezing tot rock 'n roll in 't plat. Het Overijssels Byzantijns Mannenkoor geeft een concert op 1 december. Kijk voor meer informatie op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden