Jasper Verheugd (midden) overlegt met onder anderen Jan Tekstra over het script. Inmiddels zijn de eerste audities geweest en konden ze veel lokaal talent een rolletje geven. (Foto: Willem van Walderveen)
Jasper Verheugd (midden) overlegt met onder anderen Jan Tekstra over het script. Inmiddels zijn de eerste audities geweest en konden ze veel lokaal talent een rolletje geven. (Foto: Willem van Walderveen) (Foto: Willem van Walderveen)

Reuring bij eerste audities in Reggedal

door Annemieke van Ipenburg

Muziektheater Reuring in 't Reggedal, dat van 12 tot en met 22 september wordt opgevoerd bij Het Ravijn in Nijverdal, krijgt steeds meer vorm. Afgelopen weken vonden de eerste audities plaats en volgens regisseur Jasper Verheugd zat daar veel lokaal talent tussen.

TWENTE - "Daar zijn we erg blij mee," vertelt Jasper enthousiast. "Zo kunnen we echt een voorstelling maken voor de inwoners en door de inwoners. Natuurlijk speelt muziekvereniging KSW een belangrijke rol en daarbij hebben we nu nog zo'n dertig mensen uit de streek die meespelen. Daarbij zoeken we nog een aantal meer ervaren spelers."

Regieconcept
Jasper doet samen met Ellen Kremers de regie van Reuring in 't Reggedal. Jasper legt uit dat hij de afgelopen weken bezig is geweest met het regieconcept. "We spelen op het buitenterrein van Het Ravijn. Bij een van de baden komt een tribune en in het lege bad projecteren we. De acteurs spelen in de richting van 't Stut en daar zit ook het orkest in het veld."

Geschiedenis
De voorstelling gaat over de geschiedenis van Nijverdal/Hellendoorn, de opkomst van de textielindustrie met als belangrijkste aanvoerroutes de Regge en de weg Zwolle-Enschede. "We brengen het als een surrealistische droom van een man die weggaat uit Nijverdal, om in het westen zijn eigen 'goud' te zoeken. Als zijn vader te oud en dement is om nog alleen te wonen, komt hij terug om zijn vader naar een tehuis te brengen en het huis te verkopen. Zijn vader vertelt verhalen over hoe het vroeger was en laat de man met een andere blik naar zichzelf, zijn vader en Nijverdal kijken. De combinatie van toneelspel, projectie en muziek, maakt dit tot een geweldig spektakel," zegt Jasper vol vuur over Reuring in 't Reggedal. "Niet zo groot als STORK! of Het Verzet Kraakt, maar wel groots.

Lokale acteurs
Tijdens de audities zijn diverse lokale acteurs gekozen voor verschillende rollen en als figuranten. "Het is geweldig hoe de mensen het hier oppakken," vindt Jasper. "De medewerking die we krijgen van de gemeente en Het Ravijn, de KSW die op alle gebieden meedenkt en alle spelers die ervoor zorgen dat het echt een prachtige voorstelling wordt. Dat we zo ons werk kunnen doen is echt super."

Repetities
Na de zomervakantie beginnen de repetities en krijgt iedereen echt een beeld bij de voorstelling. "Ja, bij de repetities neemt Ellen meer het stokje over van mij, omdat ik daar niet altijd bij kan zijn. Dan gaan het echt beginnen. Dat is toch wel een beetje spannend. We hebben natuurlijk het script en regieconcept, weten welke muziek wanneer wordt gespeeld, maar hoe de acteurs het precies doen, zien we dan pas. Je kiest iemand voor een bepaalde rol en soms komt die rol precies tot leven zoals je dat voor ogen hebt, maar vaak is het net even anders en dat maakt zo'n voorstelling 'eigen'," vertelt Jasper. "Ook voor ons komt de voorstelling echt tot leven als we aan het repeteren zijn."

Reuring in 't Reggedal is muziektheater waar zo'n 35 acteurs en veertig orkestleden aan meewerken, op de voorgrond. Achter de schermen zorgen net zoveel mensen, waaronder veel vrijwilligers, ervoor dat alles op rolletjes loopt.

Conservatorium
Jasper Verheugd studeerde aan het Rotterdams conservatorium en de muziektheateropleiding aan het Fontys conservatorium. Hij speelde in verschillende musicals, maar ook in televisieseries. Jasper was acht jaar creative director voor het mediabedrijf Studio100. De afgelopen jaren maakte hij onder andere deel uit van het productieteam van het succesvolle STORK! en Het Verzet Kraakt.

Praktische informatie
De voorstellingen van Reuring in 't Reggedal zijn van 12 tot en met 22 september, om 20.30 uur. Er kan elke avond zo'n vierhonderd man publiek genieten van het spektakel. Kaarten zijn te koop via de website of bij de kassa van het ZINiN theater in Nijverdal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden