De spelers van de revue Wierden geet vedan zijn druk bezig met repeteren voor de drie voorstellingen in augustus. Henk Rietberg, Roy Spijker en Ralph Becking staan niet op de foto. (Foto: Jolien van Gaalen)
De spelers van de revue Wierden geet vedan zijn druk bezig met repeteren voor de drie voorstellingen in augustus. Henk Rietberg, Roy Spijker en Ralph Becking staan niet op de foto. (Foto: Jolien van Gaalen) ( )

'Eigenlijk is het een beetje gek'

door Jolien van Gaalen

De repetities voor de revue op 14, 15 en 16 augustus zijn in volle gang: twee keer per week komen de leden van 'Wierden geet vedan' bij elkaar. De voorbereidingen beginnen al in januari. "Dan is er eerst een brainstormavond, in de derde week van januari gaat het schrijven echt van start," vertelt Jacqueline Broeze, die de rol van Riekie op zich neemt. "Vanaf mei gaan we repeteren. Dan worden er ook nog dingen veranderd. Zo hebben we bijvoorbeeld het stuk van de kapper omgegooid qua volgorde, omdat dit beter was. Dat soort dingen merk je pas bij repetities."

WIERDEN – "Eigenlijk is het een beetje gek om hier zo lang mee bezig te zijn en vervolgens maar drie avonden op te treden. En dan ook nog in de bouwvak, waardoor je niet echt op vakantie kunt. Maar het is gewoon hartstikke leuk, anders zouden we dit niet doen." De teksten worden door leden van de revue gemaakt. "In groepjes met minimaal vier personen gaan we twee avonden achter elkaar zitten om een sketch te maken. Als je gewoon een beetje praat met elkaar, komt het vaak vanzelf", aldus Janette Lubbers, die straks als Janny op de planken staat.

Saamhorigheid
In 1999 vond de revue voor het eerst plaats. "Maar toen was het half toneel en half revue. Ondertussen is de samenstelling veranderd en is het ledenaantal groter geworden. Vorig jaar zijn er twee jongeren bij gekomen. Dat was wel nodig, want wij kunnen geen twintigjarigen meer spelen", zegt Jacqueline lachend. Daarnaast is er met Ans Blokvoort een nieuwe souffleuse gekomen. Toneelmeester Henk Berkel zorgt onder meer voor de decors en Henk Rietberg is regisseur.

Over de kracht van de revue zijn de diverse leden duidelijk. "Dat is saamhorigheid", zegt Henk Berkel. "Iedereen kan elkaar goed wat zeggen." "We zijn een goed team", vult Jacqueline aan. "We zijn eerlijk naar elkaar en weten wat we aan elkaar hebben," aldus Gerdie Pierik.

Liefde voor Twentse humor
"Qua tekst proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de actualiteit. We vinden het belangrijk om te vermelden dat de revue niet alleen voor Wierdenaren is," zegt Jacqueline. "Er is één sketch die specifiek over Wierden gaat. De revue is bedoeld voor iedereen met een voorliefde voor Twentse humor. Er komen ook mensen uit Rijssen, Holten en zelfs uit Markelo. Leuk is ook dat we steeds meer jeugd zien."

Er zijn sketches die plaatsvinden in het ziekenhuis, de kapsalon en het Riagg, waarbij het er iets anders aan toegaat dan normaal. Daarnaast is er nog de verrassingsact. Maar hoe deze er precies uit te komt zien, is ook nog een verrassing voor de spelers.

Een muzikale noot mag bij de voorstelling niet ontbreken. "De muziek is up-to-date, de actuele nummers worden uitgekozen door Gerdie, die ook de teksten schrijft. Zo komen er nummers van Helene Fischer, Suzan & Freek en Alan Walker voorbij. De muziek wordt gearrangeerd door Tim Buijse. Bij de drie voorstellingen speelt hij op zijn keyboard. Maar vooraf heeft hij eerst alle instrumenten ingespeeld en opgenomen. Met elk nummer is hij zes tot acht uur bezig.

Virus
"Voor mij zijn de typetjes het leukste, ik hoef geen dragende rol," zegt Jacqueline. "Je moet in elk geval graag op het podium willen staan." Janette: "Meedoen is een soort virus. Samen heb je een gezonde spanning en het is leuk als mensen het mooi vinden." Daar is Gerdie het mee eens: "Als je eenmaal hebt meegedaan, ben je besmet met het virus." Henk Hammers geeft aan dat het spelen iets is dat al in je zit. "Het is mooi om iemand anders te spelen. Je verstopt je als het ware achter een schermpje en zet een heel ander type neer. Het is geweldig als mensen plezier hebben en lachen, daar doe je het voor. We verwachten weer een hele mooie revue. Zelf staan we ook elke keer weer versteld dat we zo'n revue samen in elkaar kunnen zetten."

Praktisch
De revue Wierden geet vedan maakt onderdeel uit van de Agrifair. Er zijn voorstellingen op woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 augustus. Kaarten à 7 euro zijn verkrijgbaar bij H. Hammers via 0546 – 57 60 26, boek- en kantoorvakhandel Reterink of via de website van de Agrifair.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden