Foto: Roselien Slagers

'Voor Kulturhus wil ik me graag inzetten'

door Roselien Slagers van Stichting De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer Betsie Schoot Uiterkamp uit Hoge Hexel. Ze is onder meer actief als vrijwilliger bij het Kulturhus in Hoge Hexel en is betrokken bij de organisatie van activiteiten.

HOGE HEXEL - Soms is het leven van een tekstschrijver een klein feestje. Voor deze rubriek ontmoet ik Betsie op het grasveld met speeltuin tegenover haar huis. De zon schijnt volop en het is er prachtig! Het is oppasdag. Waar kan dat beter op dit mooie speelveld waar haar kleinkinderen spelen. Dat is efficiënt gebruikmaken van je tijd. Betsie heeft drie zoons en vier prachtige kleindochters. "De kers op de taart, na al die jongens nu vier meiden. Ik vind het zo leuk om op ze te passen," zegt Betsie.

Daarnaast is Betsie werkzaam bij verpleeghuis Eltheto in Rijssen. Je zou denken dat ze geen tijd heeft voor vrijwilligerswerk, maar niets is minder waar. Toen ze destijds vanuit Raalte naar Hoge Hexel verhuisde heeft ze zich aangemeld bij Plaatselijk Belang. Daarbij is ze zeventien jaar betrokken geweest. Vervolgens kwam De Zonnebloem op haar pad en heeft Betsie twaalf jaar een bestuursfunctie vervuld bij de Wierdense afdeling. Daar is ze nu nog actief als vrijwilliger.

Belangrijk
"Op een gegeven moment was er sprake van een Kulturhus. Dat is zo belangrijk voor de saamhorigheid in Hoge Hexel en daarom wilde ik me daar heel graag voor inzetten." Betsie roemt het gemeentebestuur van Wierden van toen. Zij hebben veel medewerking verleend bij de totstandkoming van het Kulturhus.

Goud waard
In de beginjaren kende het Kulturhus een 'bejaardencommissie' voor de senioren. Met Pasen en Kerst was er een activiteit en ook zette de commissie een jaarlijkse bustocht op touw. Inmiddels heeft de commissie een andere naam: De Goudsclub. "De naam is bedacht voor één van de gasten die het woord 'soos' te oubollig vond. Ouderen zijn met hun levenswijsheid zijn goud waard, vandaar," legt Betsie uit. Nu is er twee keer per maand een activiteit. Dat kan van alles zijn: een spelletje, biljarten, bloemschikken, bingo of een lezing. Stichting De Welle heeft al eens een voorlichting gegeven met het thema valpreventie. Alle 60-plussers zijn van harte welkom, het is een divers gezelschap. Sinds kort wordt er ook elke maand samen gegeten.

Samen doen
Betsie heeft vaak het voortouw genomen voor nieuwe activiteiten. "Mijn motto is en blijft alles samen doen, dat werkt het beste", aldus Betsie. Ze neemt deel aan het wijkteam, als belangenbehartiger van de bewoners van Hoge Hexel. Verder zit ze in de Hexelse Activiteiten Commissie (HAC). Deze groep bestaat uit 7 à 8 mensen die zorgen voor reuring in het Kulturhus. En reuring is er voor jong en oud, want ook aan kinderen wordt gedacht. Voor hen is er een knutselmiddag of middagen met als thema cabaret of circus.

En als dat nog niet genoeg is: op maandag is het poetsdag in het Kulturhus en ook daar is ze trouw te vinden. Kortom: genoeg reden om Betsie in het zonnetje te zetten!

Ook aan de slag?
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen in de gemeente Wierden? Stichting De Welle heeft een speciale site waar alle informatie en vacatures zijn te vinden. Neem snel een kijkje!

Meer berichten