Dit is het beste dat je kunt doen in je vakantie: lezen!
Dit is het beste dat je kunt doen in je vakantie: lezen! (Foto: De Bibliotheek)

Jouw zomer begint bij de bibliotheek

door Linda Kaspers, bibliotheek Wierden-Enter

De vakantie is begonnen! Op de dag van dit schrijven werkt het weer nog niet echt mee, maar de verschillende weerapps beloven dat er zomerweer aankomt.

WIERDEN - De zomer is voor mij de tijd van kamperen, luieren in de hangmat, het huis een echt grondige poets- en opruimbeurt geven, klussen en het is natuurlijk een tijd van lezen. Want daar is nu eindelijk weer eens echt de ruimte voor. Ik lees eigenlijk iedere dag wel, maar dan moet ik het doen met een half uurtje hier en een kwartiertje daar. In de vakantie kan ik soms wel uren achter elkaar lezen. Dan zijn de kinderen met de buurkinderen op pad en dan kan ik met een kopje ijsthee en een boek in mijn hangmat in de schaduw liggen lezen. Wat een genot!

Het leuke van werken bij een bibliotheek is natuurlijk dat ik de hele dag omringd ben door alle fantastische boeken die we hier rijk zijn. Het nadeel is dat ik af en toe door de bomen het bos niet meer zie en niet meer weet wat ik nou mee naar huis moet nemen. Zoveel mogelijkheden, zoveel keuzestress…Gelukkig hebben we daar iets op gevonden!

Blind date
Aan het begin van de vakantietijd kiezen we een aantal mooie titels uit en die stoppen we per twee in een vrolijke tas. Vervolgens nieten we de tas dicht zodat je niet meer kan zien wat er in zit. Maar ik kan je verzekeren dat we ons best hebben gedaan om een divers en interessant aanbod in iedere tas te stoppen. En je leent de tas naast de vijftien boeken die je altijd al mag lenen. Dus mocht je de inhoud van je gekozen tas toch maar niks vinden, dan heb je in ieder geval je 'eigen' boeken nog.

De tas is te lenen aan de balie van de bibliotheken in Wierden en Enter. Op 1 september lever je de tas weer in. Misschien heb je dan een heel nieuw genre ontdekt!
Daarnaast heeft de bibliotheek een cadeautje voor iedereen! Via de Vakantiebieb-app lees je ruim 50 titels, of je nu lid bent of niet. Download de app en neem gratis een hele berg boeken mee op vakantie! Dat scheelt een hoop kilo's en je hebt nog ruimte voor je zonnehoed in de koffer. 

Voor de jeugd
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomer niet of nauwelijks lezen hard achteruit gaan in hun leesniveau. Dus stimuleren we hen extra om in de vakantie lekker te blijven lezen: zomerlezen dus! Zo kwamen de groepen 3 en 4 van basisschool de Roerganger al op bezoek om vakantieboeken te lenen. Die leerlingen lezen deze vakantie gewoon door. Ook voor de jeugd hebben we verrassingstassen ingepakt met twee boeken. We hebben op de tassen het leesniveau en het onderwerp van de boeken geschreven en er is voor iedereen iets leuks bij.

Dus wat je ook gaat doen deze zomer, kom eerst gezellig bij ons aan in Wierden of Enter. Want je weet: je zomer begint bij de bibliotheek!

Meer berichten