Johan maakt elke dinsdag en donderdag een ritje met bewoners van het Reggedal. Foto: Roselien Slagers.
Johan maakt elke dinsdag en donderdag een ritje met bewoners van het Reggedal. Foto: Roselien Slagers. (Foto: Roselien Slagers )

Johan doet mensen graag een plezier

door Roselien Slagers van Stichting De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer Johan Effink, in Enter beter bekend als 'de Keune'.

ENTER – Johan is 66 jaar en is momenteel bewust bezig om minder tijd in zijn klussenbedrijf te stoppen. Zo wil hij meer tijd maken voor zijn hobby motorrijden. Hij combineert die hobby met vrijwilligerswerk. "Al lang voordat ik mijn motorrijbewijs had reed ik al een op motor. Destijds kreeg je via de gemeente een briefje en mocht je oefenen op een 'n Es in Enter. Maar die Es heb ik nooit gezien: vanaf dag 1 reed ik overal. Ik heb altijd een motor gehad, maar toen ik begon als zpp'er was het risico te groot. Geen werk betekent immers geen geld."

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: binnen vijf jaar had hij een off the road BMW 800 cc. Nu heeft Johan een BNW waar een zijspan aan gekoppeld kan worden. Iedereen heeft hem wel eens gezien met een zijspan in de vorm van een klomp, twee klompen of aan elke kant een klomp. Hij is een trouwe vrijwilliger bij de Enterrun, de jaarlijkse motorrit met zijspan die kinderen met een beperking de dag van hun leven geeft. "Maar ik heb nog wat anders bedacht om wat vaker mensen een plezier te kunnen doen. Ik heb een constructie ontwikkeld waarop ik met mensen met rolstoel kan meenemen in het zijspan." En dat is werkelijkheid geworden. Elke dinsdag en donderdag maakt hij 's morgens en 's middags een mooie rit door de omgeving met een bewoner van het Reggedal.

"Het moet natuurlijk wel een beetje mooi weer zijn. Inmiddels heb ik al flink wat ritjes gemaakt. Mensen die ook eens mee willen mogen altijd contact opnemen, dit geldt ook voor mensen die niet op Reggedal wonen. Laat ze maar bellen naar 06-53 91 12 80. Wel wil ik graag dat mensen een paar cent meenemen voor de benzine."

Ondertussen is Johan alweer druk bezig met zijn volgende zijspan-variant: een zijspan waar een doodskist op vervoerd kan worden.

Ook vrijwilligerswerk doen?
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen in de gemeente Wierden? Stichting De Welle heeft een mooie site waar alle informatie en vacatures zijn te vinden. Neem snel een kijkje!

Meer berichten