"Het begint te lopen met de nominaties", vertelt directeur John Olde Olthof. "Mensen hebben nog een kleine maand om hun buur te nomineren."
"Het begint te lopen met de nominaties", vertelt directeur John Olde Olthof. "Mensen hebben nog een kleine maand om hun buur te nomineren." (Foto: )

'Buren kunnen iets voor elkaar doen'

door Jolien van Gaalen

In tien Twentse gemeenten kunnen mensen hun buren nomineren voor de Beste Buur Bokaal. "Als woningcorporatie zijn druk bezig om mensen langer thuis te laten wonen", vertelt directeur John Olde Olthof van Reggewoon. "Dat doen we door woningen levensloopgeschikt te maken. Maar ik ben er ook van overtuigd dat de hulp van vrienden, familie of buren nodig is om langer thuis te blijven wonen. We willen onderstrepen dat buren ook iets voor elkaar kunnen doen."

WIERDEN / HELLENDOORN - "Als woningcorporaties zorgen we ervoor dat woningen geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking, maar ook voor mensen met cognitieve problemen, zoals dementie. Er komen dan muren met een andere kleur, bijvoorbeeld de wand achter het toilet, zodat zij zien dat daar het toilet is. Dus niet alles wit, maar met onderscheidende kleuren. En voor de veiligheid zijn er in de woningen inductiekookplaten.

"De zorg is veranderd de afgelopen jaren: daar kun je over gaan klagen, maar je kunt ook positief benaderen. Wij kunnen ook kijken naar wat bijvoorbeeld buren kunnen doen. En het geeft ook nog eens voldoening om een ander te helpen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die dit doen ouder worden, ook mooi meegenomen." Het initiatief voor de Beste Buur Bokaal lag bij woningcorporatie Reggewoon. Daarnaast zijn de gemeente Wierden, gemeente Hellendoorn en huurdersverenigingen betrokken. "Huurders vinden het ook belangrijk, daarom hebben zij ook een rol. Maar iedereen kan genomineerd worden."

"Een sociaal, veilig en actief leefklimaat helpt mensen om langer thuis te blijven wonen. Met deze actie willen we onderstrepen dat buren ook iets voor elkaar kunnen betekenen."Wel wil Olde Olthof nog even benadrukken dat om verschillende groepen gaat. "Dat kunnen ouderen zijn, maar ook jongeren met een fysieke beperking of mensen met bijvoorbeeld autisme. Ik heb ook verhalen gehoord van jonge gezinnen die het zonder hulp van de buren niet redden. Het indirecte effect is dan ook bewustwording."

Uitreiking
De uitreiking van de Beste Buur Bokaal is op zaterdag 28 september, op Burendag. "Hierbij zijn de burgemeesters van Wierden en Hellendoorn aanwezig, net als de genomineerden en de mensen die hun buren genomineerd hebben. Veel mensen waarderen de hulp van buren, maar dat wordt niet altijd uitgesproken. Bij deze gelegenheid draait om de waardering van deze mensen, dit is een mooi moment om dat te benoemen. "

Nominaties
Inwoners van Wierden en Hellendoorn kunnen hun buurman of buurvrouw tot en met 1 augustus nomineren. "Het begint te lopen, maar we zijn pas net begonnen, we hebben nog een kleine maand. Naast de gebruikelijke gegevens als naam en adres is het echt belangrijk dat mensen goed omschrijven wat de buurvrouw of buurman doet. Er mogen veel woorden aan gewijd worden: het moet uitgebreid en concreet zijn, dus voorzien van voorbeelden. Op basis van deze motivatie maakt de jury een keuze. De jury bestaat uit drie personen: een vertegenwoordiger van de gemeente, een van Reggewoon en een van de huurders."

Waardering
"Er kan maar een winnaar per gemeente zijn, dat is nu eenmaal zo. Maar onze insteek is dat we aan alle genomineerden laten zien dat het gewaardeerd wordt. Dat doen we door terugkoppelen wat buren van hen vinden. We maken de waardering tastbaar, ook als zij niet winnen." Begin augustus gaat de jury zich over de nominaties buigen. "In september worden per gemeente vijf genomineerden uitgenodigd voor de uitreiking. Deze bijeenkomst is voor inwoners van zowel de gemeente Wierden als Hellendoorn. Per gemeente wordt er een winnaar aangewezen, zij krijgen de Beste Buur Bokaal uit handen van de burgemeesters.

Tweede editie
Dit is de tweede editie van de Beste Buur Bokaal, vorig jaar vond de uitreiking voor het eerst plaats. Naast inwoners uit de gemeente Wierden en Hellendoorn kunnen inwoners uit Almelo, Rijssen-Holten, Borne, Dinkelland, Enschede, Hengelo en Oldenzaal hun buurman of buurvrouw nomineren. Dat kan tot en met 1 augustus via de speciale website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden