Sely Paliama-Huwaë en Tina Patawala zijn vlak voor de Pasar Maluku druk om de puntjes op de i te zetten. Foto: Jolien van Gaalen.
Sely Paliama-Huwaë en Tina Patawala zijn vlak voor de Pasar Maluku druk om de puntjes op de i te zetten. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien_van_Gaalen)

'Het is echt iets van de hele gemeenschap'

door Jolien van Gaalen

Pasar Maluku Wierden is sinds 2013 onderdeel van de Wiezo en ook dit jaar staat er weer genoeg op het programma. Naast de kraampjes met food en non-food zijn er diverse optredens van bands en dansgroepen. De organisatie is in handen van onder anderen Sely Paliama-Huwaë en Tina Patawala.

WIERDEN - "Pasar Maluku Wierden bestaat sinds 2012", vertelt Sely. "Het is begonnen met een expositie over de Molukken en Molukkers bij de Historische Kring Wederden (HKW). Daarbij stonden ook een paar kraampjes en dat was een groot succes. Het jaar daarop hebben we dit weer gedaan en gaandeweg werd de markt steeds uitgebreider. Vanuit het publiek was er veel vraag naar. Het is voor hen een manier om de Molukse cultuur te leren kennen."

Compleet
"Initiatiefnemer van de Pasar Maluku Wierden is de Molukse kerk. De hele Molukse gemeenschap is hierbij betrokken geraakt. In het begin waren de optredens vóór het pand van de HKW. "We zaten toen echt nog tussen het zand, want het pand aan de Appelhofdwarsstraat was net af en de garages waren nog in aanbouw. Inmiddels is er een compleet en gevarieerd programma met diverse optredens", aldus Sely. "We hebben ook een groter podium, van 4 bij 7 meter", vult Tina aan.

Vernieuwend
De reacties van inwoners en bezoekers waren positief. "Het was vernieuwend. Ze vinden het leuk en kunnen zo kennismaken met de Molukse cultuur." De opbrengsten van de Pasar Maluku (Molukse markt) zijn bedoeld voor onderhoud van de Molukse Evangelische Kerk Eben Haëzer."

Zeker waard
De organisatie is naast Tina en Sely in handen van Willem Maulany, Josefien Bus-Ririhena, Henkie Risakotta, Gita Siahaya, Henk van Wezel en Simon Ferdinandus. Simon is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie. "We werken hierbij goed samen met de Wiezo en de Historische Kring Wederden.Je doet het om bij te dragen aan de gemeenschap en de kerk, dat maakt het leuk om te doen", zegt Tina. "Er gaat heel veel tijd inzitten, maar het is het zeker waard", laat Sely weten.

De organisatie van de Pasar Maluku Wierden is onderverdeeld in de sectoren Markt, Financiën, Communicatie, Keuken en Programmering. Sely en Tina nemen de laatstgenoemde sector voor hun rekening. "En dat we hierbij gesponsord worden door bedrijven uit de regio is natuurlijk helemaal top", zegt Tina. "Zonder hun steun had dit allemaal niet gekund."

Gevarieerd programma
Dit jaar wordt de Pasar Maluku afgetrapt met de Ouderensoos. "Dit is een koor uit de gemeenschap, bestaande uit circa 25 personen van de eerste en tweede generatie", zegt Tina. "Daarna maakt de Indische band Black Cats hun opwachting." Ook dansgroep Babar is present. "Babar is een eiland in de Molukken gelegen in de Bandazee. Naast zang laat zij dansen uit de eigen cultuur zien."Ace en Teman2 treden ook op. "Dit is een dansgroep bestaande uit vrouwen uit Indonesië die onlangs zijn getrouwd met Molukkers hier in Nederland. Het is een unieke groep en wij zijn blij dat ze gaan optreden", zegt Sely. "Er komt ook een Hawaiian dansgroep, Tiare No Pacifica, met een speciaal gastoptreden van een danseres uit Tahiti. Ook de bands Gerson & Friends en Daniël Luhulima & Friends treden op. Ook zal er een demonstratie kung fu worden gegeven op het plein."

Natuurlijk krijgen de bekende kraampjes met food en non-food een plek in de Appelhofdwarsstraat en de Tichelgaarde. Op zaterdag 13 juli van 10.00 tot 18.00 uur is er genoeg te beleven. "Het is altijd heel druk, over het aantal bezoekers hebben we niets te klagen", aldus Sely.

Heleboel vrijwilligers
"Het evenement is landelijk bekend bij Molukkers, dus we verwachten veel van deze editie", vertelt Tina. "Twee jaar geleden hadden we een lustrum, toen was het heel erg druk en ook groter opgezet." Sely: Nu is het weer kleinschaliger en willen we weer opbouwen richting het volgende lustrum." Er zijn een heleboel vrijwilligers betrokken bij het evenement. "We weten niet eens hoeveel precies, maar veel mensen helpen mee. De meesten staan op de dag zelf om 6.00 uur paraat om de kraampjes op te bouwen. Het podium wordt de dag daarvoor al opgebouwd," vertelt Sely. De vrouwen zijn dagen van tevoren al druk met het voorbereiden van de maaltijden. Het is echt een gemeenschapsgebeuren," zegt Tina.

"We hopen dat we hiermee nog heel lang kunnen doorgaan, zodat we geld kunnen blijven ophalen voor het onderhoud van de kerk. Zolang er behoefte en belangstelling is voor de Pasar gaan we door," aldus Sely.

Laatste nieuws
Benieuwd naar het hele programma van de Wiezo? Kijk dan op de website van de Wiezo. Voor het laatste nieuws over de Pasar Maluku kan de Facebookpagina van het evenement in de gaten worden gehouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden