De beginnerscursus van de bridgeclub Klaver Vier is telkens op woensdagmiddag, behalve in juli en augustus. Foto: Sjoukje Bergsma.
De beginnerscursus van de bridgeclub Klaver Vier is telkens op woensdagmiddag, behalve in juli en augustus. Foto: Sjoukje Bergsma. (Foto: Bridgeclub Klaver Vier)

Klaver Vier legt de kaarten op tafel

door Jolien van Gaalen

Met het 50-jarig bestaan bereikt Bridgeclub Klaver Vier volgend jaar een mijlpaal. "Het is destijds ontstaan omdat er een aantal mensen graag in competitieverband wilden bridgen," vertelt voorzitter Sjoukje Bergsma. Nu bestaat de club uit ongeveer 59 leden, waarvan er meestal zo'n 50 meespelen."

WIERDEN - Natuurlijk wordt er stilgestaan bij het 50-jarig jubileum: "In 2020 zijn er een paar extra evenementen. Wat precies is nog een verrassing."

Een aantal leden is actief als vrijwilliger. "We hebben een vaste kern van vijf vrijwilligers. Zij zitten in het bestuur, zorgen voor begeleiding op bij de bridgecursus en zorgen voor het technische gedeelte. Bij bridgen worden de scores namelijk ingevoerd op kleine kastjes en die gegevens worden verstuurd naar de computer. Daarnaast zijn zij scheidsrechter: als deelnemers een foutje maken wordt dit volgens de regels opgelost. Tot slot zijn er vrijwilligers die in de commissie lief en leed zitten en verantwoordelijk zijn voor attenties bij bijvoorbeeld verjaardagen of ziekte."

Het bijzondere is volgens Sjoukje het decor van de bridgeavonden en -middagen. "We spelen bij Café de Boer aan de Rijssensestraat, een erg gezellige omgeving. De bridge-evenementen vinden dus niet plaats in een grote zaal, maar in een knus café met een nostalgische en authentieke uitstraling.

De vaste speelavond is op maandag en op woensdag van 13.30 tot 16.00 uur kunnen beginnende spelers onder begeleiding en in clubverband spelen. "Daar zijn toch telkens tussen de 40-50 deelnemers bij. Zij krijgen een bridgecursus en worden begeleid door een viertal vrijwilligers. Dit is heel gezellig en laagdrempelig. Belangstellenden zijn van harte welkom. " Het zomerreces staat voor de deur, dat betekent dat er in juli en augustus geen les op de woensdagmiddag is. "Als er voldoende belangstelling is beginnen we in september weer met een nieuwe lichting beginners. De gevorderden spelen onder toezicht van enkele ervaren bridgers en krijgen regelmatig een extra lesje."

Momenteel is de zomerdrive al in volle gang. Enthousiaste bridgers kunnen op maandagavond komen bridgen bij Café de Boer. De 'speeltijd' begint om 19.30 uur, dus deelnemers worden verzocht om tijd aanwezig te zijn voor de inschrijving. De deuren gaan open om 19.00 uur. De kosten bedragen 2,50 euro per persoon. In verband met de bouwvak wordt er op 29 juli en 5 augustus niet gespeeld. De slotdrive is op 19 augustus, maar dit is alleen op uitnodiging.

Sjoukje is al vijf jaar actief bij de bridgeclub Klaver Vier. "Met mijn zestig jaar ben ik een van de jongsten. Ik speel al mijn hele leven bridge en het is ontzettend gezellig om te doen. Wel blijft het moeilijk, ook als je heel lang speelt. Je legt altijd de lat zo hoog mogelijk voor jezelf. Bridge is goede hersengymnastiek. Voor sommige oudere mensen is de bridgeavond hun enige uitje, zij kunnen aan sport niet veel meer doen en zijn zo toch een avond de deur uit. Bridge leren op hoge leeftijd is moeilijk, maar wel mogelijk, zeker als mensen vroeger gekaart hebben, denk bijvoorbeeld aan klaverjassen. Voor hen is het makkelijker dan voor mensen die nog nooit een kaart in de hand hebben gehad. Bridge is tegenwoordig voor iedereen en kan op alle niveaus gespeeld worden. Iedereen die kaarten leuk vindt, vindt bridgen ook mooi."

Kijk voor meer informatie op de website van de bridgeclub.

Meer berichten