Foto: Jolien van Gaalen

'Samen het bad op temperatuur houden'

door Jolien van Gaalen

Doret Tigchelaar-van Oene (58) is tijdens een bijzondere raadsvergadering benoemd tot de veertiende burgemeester van Wierden. Daarmee schrijft ze gelijk geschiedenis, want ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente. "Ik heb de belofte uitgesproken en de keten hangt om mijn schouders, daar ben ik ontzettend trots op."

WIERDEN - Bij de bijzondere raadsvergadering werd ze welkom geheten door plaatsvervangend voorzitter Cindy ter Riet. Een speciaal welkom was er voor de 90-jarige moeder van Tigchelaar, die op de eerste rij getuige was dit moment.

Verbinding
Na het voorlezen van het koninklijk besluit was het woord aan Commissaris van de Koning Andries Heidema. "We gaan even terug naar Hattem, waar we ons oor te luisteren hebben gelegd om erachter te komen wie Doret is. De reacties waren juichend en enthousiast. Mensen noemden jou initiatiefrijk, verbindend, integer en herkenbaar. Je bent iemand die bouwt aan een band tussen politiek en samenleving. Bij de sollicitatiegesprekken sprong je er zodanig bovenuit dat wij hier nu staan. Bij het gesprek stelden wij de vraag: hoe zorg je dat iedereen gezien wordt? Jouw nuchtere antwoord was: 'ik heb een winkel gehad en ik zie alles.' Dat antwoord laat jouw humor maar ook jouw serieuze kant zien. Je zorgt dat de winkel leeft en laat mensen de winkel beleven, dat maakt jou een unieke burgemeester. Ze is een vrouw met humor, doelgericht, besluitvaardig, maar ook empathisch. Ze heeft veel ervaring en een goed netwerk. Jullie zullen haar in de armen sluiten. "

Charme
Na de belofte was het tijd voor loco-burgemeester Johan Coes om de ambtsketen over te dragen. "Wierden was voor jou onbekend terrein, maar toch ben je voor de charme van Wierden en Enter gevallen. Hier ga je een nieuw bestaan opbouwen met jouw man Joop. Ook heb je geschiedenis geschreven, want je bent de eerste vrouwelijke burgemeester van Wierden." Na een kort verhaal heeft over de herkomst van de ambtsketen heeft Coes deze overdragen aan Tigchelaar.

Volop in beweging
"Verliefd worden op Wierden doe je niet zomaar, maar u werd het bij het terugkijken van de fractievergadering waarin het profiel van de nieuwe burgemeester werd vastgesteld," zei Cindy ter Riet van NEW. De inwoners hebben hierover meegepraat via het platform Wierden – Ik praat mee. De nieuwe burgemeester moest een mensenmens en verbinder zijn. Jij bent hiervoor de meest geschikte kandidaat. Onze gemeente is volop in beweging met inwoners, verenigingen en ondernemers. Er is onderling een hoge betrokkenheid, dat is kenmerkend voor onze gemeente, zo maken we Wierden mooier. Maar je moet eerst Twente leren kennen. Daarom geef ik het woord aan Gerrit Lammers van toneelvereniging Notter." Hij speelt in het spektakel Hanna van Hendrik en mag namens de gemeenteraad en Johanna ter Steege een cadeau aanbieden: een tegoedbon voor het bezoeken van Hanna van Hendrik. "Met het stuk willen wij een brug slaan tussen stad en platteland. Zo willen we mensen leren dat al het voedsel van het platteland komt. De gemeente, provincie, rijk en Europa hebben de boeren een bepaalde richting opgestuurd waarvan wij nu nog de gevolgen merken. In Hanna van Hendrik komen Twentse gebruiken en de verbintenis tussen stad en platteland aan bod, met een lach en een traan."

Namens de Twentse burgemeesterskring heeft burgemeester Arco Hofland van gemeente Rijssen-Holten Doret Tigchelaar welkom geheten en een cadeau aangeboden. "Ik heb je leren kennen bij de coalitieonderhandelingen in Hattem. Daarbij had je altijd oog voor wie we dit doen, namelijk inwoners."

'Dialoog aangaan'
Tot slot was het woord aan de kersverse burgemeester zelf. "Ik heb de belofte uitgesproken en de keten hangt om mijn schouders, daar ben ik ontzettend trots op. Ik wil iedereen bedanken voor de mooie woorden: wat voel ik me hier welkom. Volgens de inwoners moest de nieuwe burgemeester in ieder geval een verbinder zijn en daar ga ik mijn stinkende best voor doen. Mijn drijfveer is om mensen met elkaar te laten praten. Daarnaast wil ik verbinden en inwoners actief betrekken bij beleid en het dialoog aangaan. Dat is mijn bestuursstijl. Raadsleden willen het beste voor inwoners en daarvoor blijven we ook aan de bel trekken bij het rijk, maar hierbij kunnen we ook de hulp van inwoners gebruiken. En ik zeg het nog maar een keer: Wierden is als een warm bad en ik hoop dat het bad op temperatuur blijft. De komende tijd wil ik de inwoners leren kennen. Samen kunnen we het bad op temperatuur houden."

Interview
Kijk voor een interview met Doret Tigchelaar op de website van de gemeente Wierden.
 

Meer berichten