Vrijwilligers van de bijenvereniging Wierden-Enter geven graag meer uitleg. Foto: Jolien van Gaalen.
Vrijwilligers van de bijenvereniging Wierden-Enter geven graag meer uitleg. Foto: Jolien van Gaalen.

Honingzoete taferelen bij de Akkerwal

door de redactie

Mensen die bij-zonder nieuwsgierig zijn naar het werk van imkers kunnen in het weekend van 13 en 14 juli een kijkje nemen bij bijenstal de Akkerwal.

WIERDEN - Imkers van de bijenvereniging Wierden-Enter vertellen over het houden van bijen, het ontstaan van honing en natuurlijk de bijen. Belangstellenden kunnen hier op beide dagen terecht tussen 10.00 en 16.00 uur. Het doel van de open imkerijdag is om bekendheid te geven aan het werk van imkers. Daarnaast gaat het om aandacht voor de bijen. Met sommige soorten, zoals de wilde bij, gaat het slecht.

De Landelijke Open Imkerijdag gaat uit van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en wordt voor de tiende keer gehouden. Tijdens het open huis is van alles ontdekken over bijen. Bezoekers krijgen uitleg over werksters, darren en de koningin. Ook worden er tips gegeven voor het bij-vriendelijk van eigen tuin of balkon.

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling omdat ze het niet makkelijk hebben. De bezige bijen zijn onmisbaar voor het dagelijks voedsel. Daarom is het van groot belang om de leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten op 13 en 14 juli zien hoe het met de honingbij gaat en wat mensen kunnen doen om de bijen te helpen.

Sommige bijen zijn van bepaalde planten afhankelijk. Als de beplanting wegvalt, verdwijnt hun voedingsbron. Al die stenen in Nederlandse tuinen helpen niet mee. Het is in Nederland veel te netjes: alles is gemaaid en door ruilverkaveling liggen dezelfde gewassen bij elkaar. Imkers in het buitengebied hebben moeite om bijenvolken in leven te houden.

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op en geeft voorlichting op scholen en aan geïnteresseerden.

Kijk voor meer informatie over de Bijenvereniging Wierden-Enter op de website

Meer berichten