Het bestuur van de stichting. Van links naar rechts: Ard Dommerholt, Thijs Jansen, Nicolette Spackler, Jos Tornij en Pim Spackler. Eigen foto.
Het bestuur van de stichting. Van links naar rechts: Ard Dommerholt, Thijs Jansen, Nicolette Spackler, Jos Tornij en Pim Spackler. Eigen foto. (Foto: Stichting Musical Producties Twente)

'Tja, een beetje gek moet je wel zijn'

door Jolien van Gaalen

Stichting Musical Producties Twente (SMPT) pakt volgend jaar groot uit in verband met het 12,5-jarig jubileum. Het publiek kan in april 2020 genieten van een locatietheater met The Jesus Christ Superstar Musical Experience. "Bezoekers krijgen echt iets bijzonders te zien", vertelt voorzitter Pim Spackler. "Het toneel is 40 meter breed en overal gebeurt wat: links, rechts, boven en onder."

WIERDEN - Jesus Christ Superstar is de musical die eigenlijk bij de start in 2007 op de planning stond. De kersverse stichting was er klaar voor. Sterker nog: de cast was al samengesteld. "We hadden de rechten, maar deze werden ingetrokken en het hele musicalfeest ging niet door", zegt vice-voorzitter Jos Tornij.

Podium voor talenten
"Het doel van de stichting is om talenten een podium te geven. "We wilden iets doen voor talenten uit alle geledingen", aldus Pim. "Het draait om samen werken aan een musical van de beste kwaliteit. Iedereen moet gewoon auditie doen, we hebben geen verplichtingen uit het verleden, dat maakt het eenvoudiger." Jos vult aan: "Aan de andere kant beginnen we elke productie vanaf de nullijn, we hebben als stichting geen leden."

"Hierbij streven we nadrukkelijk na dat talenten zich kunnen ontplooien," zegt Pim. "Voor één van de musicals maakte iemand die auditeerde geen sterke indruk. We hebben hem gecoacht in zang en dans, hij is echt opgebloeid en deed het erg goed. Dat zijn de pareltjes." Mensen die bij de Stichting Musical Producties Twente zijn begonnen, gaan soms verder op de ingeslagen weg. "Zij zitten nu bijvoorbeeld in de muziekbranche of doen een opleiding op het gebied van muziek, dans of acteren. De stichting is dan een springplank."

De eerste musical van de stichting was Grease, dit is gelijk het mooiste moment in al die jaren volgens Pim en Jos. "Het allerleukste is dat we deze musical toen hebben gerealiseerd in de aula van het ROC van Twente. We zijn trots op het feit dat dit is gelukt." In de jaren daarna zijn de musicals Hairspray, Evita, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat op de planken gebracht.

Locatietheater
The Jesus Christ Superstar Musical Experience vindt plaats in de hal van Niverplast in Nijverdal. "Directeur Gerrit Jan Nieuwenhuis staat er helemaal achter en dat is hartstikke mooi." Het locatietheater is iets heel nieuws voor de stichting. "Tot nu hebben we altijd in theaters gespeeld, maar dat is eigenlijk niet ideaal," vertelt Pim. "Op een maandag gaan we voor het eerst naar het theater. Dan moet het decor snel worden opgebouwd en staan de spelers voor het eerst op de planken. Daar zijn we maandag en dinsdag mee bezig. Met veel moeite is dan op woensdag de generale repetitie. Op donderdag is de première. Dan ben je moe, want je bent al vier dagen in touw. We moesten dus telkens concessies doen."

De voorstelling wordt volgens de heren een technisch hoogstandje. "Het wordt echt een beleving, je zit er als publiek middenin. Mensen krijgen een stoere, indrukwekkende en moderne musical te zien. Daarom hebben we experience er aan toegevoegd." Pim: "We willen een beeldende voorstelling neerzetten. Er zijn veel zaken in de musical die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, zonder mensen voor de schenen te schoppen. Het verhaal blijft gewoon staan. Bij een normale voorstelling kijken mensen alleen vooruit, maar bij deze musical gebeurt overal wat. In 12,5 jaar hebben we de nodige ervaring opgedaan en dat willen we graag laten zien bij de jubileumvoorstelling."

The Jesus Christ Superstar Musical Experience wordt een vrij grote productie. "We verwachten rond de 75 medewerkers in totaal, maar dat kunnen er meer worden. Voor het eerst doen we ook de kaartverkoop zelf, moeten we vergunningen aanvragen, zorgen voor parkeerwachters en beveiligers. Het kan ook zijn dat er uiteindelijk rond de negentig vrijwilligers betrokken zijn bij de musical. Tja, als bestuur moet je wel een beetje gek zijn om zo'n grote productie met zo veel mensen neer te zetten."

De aanmeldingen voor de nieuwe productie stromen binnen. "Het acteren op het podium, dans en zang moet een geheel zijn. Iemand die goed kan zingen moet kunnen goed kunnen bewegen, maar hoeft geen perfecte danser te zijn. "Jesus Christ Superstar bestaat al zo lang, iedereen heeft er wel een gevoel bij", aldus Pim. Voor de cast zijn tussen de 35 en veertig mensen nodig. "Maar het is meer dan dat. Belangstellenden kunnen gewoon een mail sturen naar info@musicalproductiestwente.nl en vertellen wat ze graag willen doen. Op alle terreinen kunnen we handjes gebruiken. Als je eenmaal hebt meegedaan, ben je besmet met het virus, wat je rol ook is. Zeker als je het eindresultaat ziet."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden