Bas Steman tijdens de lezing bij Reterink. Foto: Jolien van Gaalen.
Bas Steman tijdens de lezing bij Reterink. Foto: Jolien van Gaalen.

Bas Steman: 'Ik kreeg beelden door die niet van mij kunnen zijn'

Bij Reterink was het afgelopen zaterdag Bookstore Day. Bas Steman gaf een lezing over zijn boek Morgan en hoe deze tot stand is gekomen.

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Het is een autobiografische roman over een bijzondere ervaring. Tijdens de lezing vertelde hij over de ervaring dat leidde tot het boek Morgan. "Het is begonnen bij een parachutesprong met collega's. Om onverklaarbare reden in raakte ik in paniek en hoor een stem die zegt: 'Doe het niet, want het wordt je dood'. Hij besluit niet te springen. "Enige tijd later heb ik een regressiesessie gedaan, op aandringen van mijn vrouw." Bij deze sessie krijgt hij de vraag wanneer hij een onverklaarbaar gevoel had. Zo kwam hij terug bij het moment van de parachutesprong, waar hij die angst voelde. "Ik kreeg beelden door die niet van mij kunnen zijn. Van een parachutesprong, om mij heen zag ik meer parachutisten. Daarbij komt de naam Morgan naar boven. Daarna ben ik op onderzoek gegaan." Morgan Probert was een 26-jarige parachutist uit Wales die op 19 september 1944 is gesneuveld. Net zo oud als ik toen ik die angstaanval kreeg." Aanvankelijk heeft Bas moeite om het te geloven. Maar als hij samen met zijn vrouw in Wales is, is de eerste persoon die zij spreken een veteraan. "Hij vertelde dat een buurman van hem is gesneuveld bij Arnhem. Toen vroeg ik of die buurman misschien Morgan Probert was. En dat was zo. Hij vroeg mij ook of ik al bij de zus van Morgan, Glenys, was geweest." Via de veteraan schreef hij een brief aan de zus Glenys. "Een vriend zei dat er iets moest zijn wat Morgan en ik gemeen hebben. Ik kreeg foto's van Morgan opgestuurd, waarvan een van een groep jongens, waar Morgan ook opstaat. Daarachter was te zien dat het om een fietsclub ging. Zij gingen in hun vrije tijd wielrennen. Dat doe ik ook." Glenys kwam in 2006 voor het eerst naar Nederland en heeft samen met Bas het graf bezocht. Op een filmpje is te zien dat de twee gelijk vertrouwd met elkaar waren, Glenys zegt bijvoorbeeld 'Ik kende jou'. Van het ouderlijk huis van Morgan weet Bas details die alleen Glenys nog wist. "Zo ook met de deur, die ik goed wist te beschrijven, maar waarvan de familie eerst aangaf dat dit niet klopte. Maar op een foto uit 1942 is te zien dat het wel zo was." Glenys is inmiddels overleden. Haar dochter woont nu in het huis en Bas krijgt de sleutel als hij in Wales is. 

Op het boek Morgan zijn veel reacties gekomen. "Vooral via Facebook krijg ik berichten van mensen. Er was een keer een man bij mijn lezing die aan het eind gelijk wegging. Kort daarna stuurde hij vriendschapsverzoek en een berichtje met de mededeling dat hij zich in het verhaal herkende."

Het boek kost 20 euro en is verkrijgbaar bij boek- en kantoorvakhandel Reterink.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden