Rudi Huurneman: "Schilderen is vooral mooi vanwege het creatief bezig zijn." Foto: Jolien van Gaalen.
Rudi Huurneman: "Schilderen is vooral mooi vanwege het creatief bezig zijn." Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: )

'Als het ware in gesprek met schilderij'

door Jolien van Gaalen

Tien werken van Rudi Huurneman (Neede,1946) zijn in het kader van de Week van Amateurkunst te zien in het Wierdense gemeentehuis. "Van december 2018 tot en met februari 2019 had ik een expositie bij Kaliber Kunstenschool. Docente Erika Bijlsma zag de schilderijen daar en zij is betrokken bij de organisatie van de Week van de Amateurkunst." En zo geschiedde: de werken zijn nog tot en met vrijdag 24 mei te bezichtigen.

WIERDEN - "Ik kon altijd al goed tekenen en schilderen. Op de kweekschool in Neede was hier veel aandacht voor", vertelt Rudi, die sinds de jaren 70 in Wierden woont."Sinds 1997 zit ik bij een club: we schilderen regelmatig samen bij het creatief centrum in Almelo."

Creatief bezig zijn
"Leuk aan schilderen is het resultaat, maar het is vooral mooi vanwege het creatief bezig zijn. Bij schilderen zoek je naar een oplossing om datgene wat je in hoofd zit weer te geven op doek en daar zo dicht mogelijk bij te komen. Tijdens het schilderen raak je als het ware in gesprek met het schilderij. Daarmee bedoel ik: je hebt iets in je hoofd, maar gaandeweg wordt het toch heel iets anders."

Rudi is bij het schilderen altijd op zoek naar verandering. "Het is altijd scheppend in plaats van herscheppend, ik wil proberen iets nieuws op doek te krijgen. Daarom zit er een enorme variatie in mijn werk, het is niet alleen maar abstract. Het hoeft ook niet heel precies tot in de details, zolang het maar herkenbaar is. De gemene deler bij al mijn werken is dat ik voortdurend op zoek ben naar andere wegen. Neem bijvoorbeeld de zwart-wit- schilderijen. Deze zijn mooi, maar ik vind het niet leuk om daar de hele tijd mee te verder gaan. Het draait om de zoeken van uitdaging om het schilderen op een andere manier te proberen."

Mooiste
"Mijn laatste werk vind ik meestal mijn mooiste werk. Op het moment is dat 'Huisjes en rondavel, Swaziland'. Dat vind ik één van de mooiste: het is kleurrijk en herkenbaar. Daarnaast het vrouwenportret met een geabstraheerde stijl, deze is nieuw." Deze doeken maken onderdeel uit van de expositie. Rudi omschrijft zijn schilderstijl als grotendeels kleurrijk. Er zijn echter uitzonderingen, namelijk de serie portretten van vrienden en het zelfportret, deze zijn zwart-wit. "Dit zijn vrienden van vroeger, mensen die ik nog ken van de lagere school, sport of kweekschool, zij komen allemaal uit Neede. Als deze bij elkaar hangen, dan springt het er heel erg uit. De werken hebben een effect met licht-donker en zijn een beetje in de Rembrandt-stijl." Twee hiervan zijn te bezichtigen in het gemeentehuis. Ook de natuur speelt een rol in schilderijen, zo is er de etende giraffe, dennenbos met rotsen en rustende koedoe in het Paul Krugerpark. Deze heeft hij nageschilderd van foto's. Ook deze schilderijen staan deze week in de hal van het gemeentehuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden