Annemarie Schooldeman is vrijwilliger bij het Reggedal en vindt 'het machtig mooi'.   Foto: Roselien Slagers.
Annemarie Schooldeman is vrijwilliger bij het Reggedal en vindt 'het machtig mooi'. Foto: Roselien Slagers. (Foto: Roselien Slagers)

'Niks mooier dan leren van oudere mensen'

door Roselien Slagers van De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer Annemarie Schooldeman en is vrijwilliger bij het Reggedal.

ENTER - Annemarie is 60 jaar oud en woont in Enter. Zij is twintig jaar werkzaam geweest als gastvrouw bij kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum de Bleskolk in Almelo maar het werk was fysiek en psychisch zwaar. Ze heeft wat anders gezocht en gevonden en werkt tegenwoordig onder meer op basisschool de Wegwijzer en de ING. Maar ze is ook vrijwilliger bij het Reggedal. Twee middagen, meestal ook op zondag, van 14.00 tot 17.00 uur is ze vinden op afdeling het Skopke. Dit is een huiskamer voor mensen mensen met een net iets hogere zorgbehoefte dan de gemiddelde bewoner van het Reggedal. Ook assisteert ze elke donderdagavond in Hellendoorn bij een bingo voor ouderen. Ze slaat nooit over.

Als ik vraag waarom ze hier vrijwilliger is, zegt Annemarie: " Ik ga er moe naartoe en kom er blij en dankbaar vandaan. Ik doe dit uit liefde voor de mensen. Het is zo machtig mooi! Wat is er mooier dan leren van oudere mensen? Bovendien hebben ze mooie verhalen waar je zelf ook nog wat aan hebt."

Ze vertelt dat ze vaak wat lekkers maakt, zoals kroketten of baklever. De mensen waarderen dat. Op een gegeven moment gaf Annemarie dat ze graag pannenkoeken wilde bakken van de bewoners. "Ik heb altijd van die 'Leerlappen'. En dat lieten ze zich geen twee keer zeggen, en wat bleek? Annemarie begon al met het foute meel. Kaboutertje, uit het wit blauwe pak, dat is de basis van elke goede pannenkoek, dus geen kant- en klare mixen. Dieka heeft geholpen met het beslag en de pannenkoeken smaakten heerlijk.

Volgend jaar, op 1 mei 2020, bestaat het Reggedal 50 jaar. De bedoeling is dat het een ware happening wordt waarbij alles uit de kast wordt getrokken om er een mooi feest van te maken. De voorbereidingen gaan binnenkort van start. Voor mij, de schrijfster, heeft ze ook nog wel een vraag: "Is daar in Wierden geen potje voor?"
Vast wel, Annemarie!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden