Foto: Juliantienfotografie (nieuwe foto december 2018, deze gebruiken)

Column Geert Nijhoff: Samen oud worden

Denkt u weleens na over waar u oud wilt worden? Dat we dat zelf moeten regelen, is bij velen wel doorgedrongen. Bejaardentehuizen zijn voor het merendeel gesloten, en men wordt aangemoedigd zo lang mogelijk thuis te wonen, zo nodig met hulp van thuis- of mantelzorg. Dat vraagt om andere woonvormen.

U kent ze vast wel, of misschien behoort u zelf tot de doelgroep: nog lang niet bejaard en toch volop ideeën over kleiner wonen. Een kleine, praktische woning met prettige buitenruimte. Al dan niet geschakeld in een gezellig hofje. Met medebewoners samen verschillende lasten en lusten delen. Dit kan variëren van een biljarttafel in de gezamenlijke ruimte tot soms zelfs het delen van auto's. Dat soort dromen leven bij velen. De praktijk leert dat het hier vaak bij blijft.

Maar er is goed nieuws. Initiatieven voor woon(zorg)projecten worden weer gesubsidieerd en de overheid staat garant voor een lening. Wie een goed idee heeft, kan subsidie aanvragen om de haalbaarheid van het plan te onderzoeken. Sinds begin april kunnen burgers met plannen voor een levensloopbestendige woonvorm financiële hulp van het kabinet krijgen: de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) voorziet in een subsidie van maximaal 20.000 euro per plan.

Banken zijn vaak huiverig voor dit soort plannen, omdat het doorgaan ervan samenhangt met vele factoren. Dat is dan ook de reden dat de overheid garant staat voor 90 procent van de leningen in de ontwikkelingsfase. Daarmee zijn flink wat barrières weggenomen. Hebt u een idee voor zo'n bijzondere woonvorm? Wij helpen u graag met de overgebleven hobbeltjes!

Geert Nijhoff is architect in Wierden en schrijft maandelijks columns voor deze krant.

Foto: Juliantienfotografie

Meer berichten