Voor de finale reisden 1000 supporters in 50 bussen af  naar Ahoy Rotterdam. Bron: werkgroep Zeskamp/HKW.
Voor de finale reisden 1000 supporters in 50 bussen af naar Ahoy Rotterdam. Bron: werkgroep Zeskamp/HKW. (Foto: Bron: werkgroep Zeskamp/HKW)

Even terug in de sportieve speltijd

door Historische Kring Wederden

Bij Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat wordt op zaterdag 11 mei een nieuwe tentoonstelling geopend met het thema deelname van Wierden in 1974 aan het Zeskamp en Spel zonder Grenzen. De opening wordt gedaan door Bram van der Weide, destijds zakelijk leider en supersupporter Anneke Lieuwen.

WIERDEN - Het initiatief voor de tentoonstellingen ligt bij een werkgroep bestaande uit oud-leden van de Wierdense Zeskampploeg en leden van de Historische Kring Wederden.

Bij de tentoonstellingen zijn de uitzendingen waaraan Wierden meedeed te zien, namelijk die van 9 februari 1974 in Leiden, 9 maart 1974 in Groningen, de finale op 6 april 1974 in Rotterdam en 28 mei 1974 in het Belgische Bouillon voor het Spel zonder Grenzen. Daarnaast zijn er unieke foto's, krantenknipsels en andere attributen te bewonderen die de herinneringen aan deze spektakels doen herleven. Beide evenementen scoorden kijkcijfers waar alle huidige omroepen nu alleen maar van kunnen dromen.

Deze uitzendingen in de jaren '60 en '70 behoren tot het culturele erfgoed en verdienen een hernieuwde waardering. De tentoonstelling geeft een fraai tijdsbeeld van de jaren '70 en zal voor alle 60-plussers herinneringen oproepen aan een avondje tv kijken en aanverwante zaken. Kleding, haardracht en de manier waarop het in beeld gebracht werd, de presentatie van Dick Passchier en het onovertroffen commentaar van Barend Barendse zijn onvergetelijk voor mensen van deze generatie.

Met name voor alle (oud-)Wierdenaren die herinneringen hebben aan dit hoogtepunt uit de Wierdense geschiedenis is deze tentoonstelling een aanrader. Voor de leden van de ploeg, de selectie, de supporters die meededen aan het supportersspel, de Wierdense Noabers en iedereen die als supporter meeging (1000 supporters in 50 bussen naar de finale in Ahoy Rotterdam) of thuis voor de buis gekluisterd zat.

Voor de jongere generaties is het natuurlijk erg leuk om te zien wat dorpsgenoten (bijvoorbeeld ouders of grootouders) hebben bijgedragen aan de uitzendingen.

Praktisch
De tentoonstelling duurt van 11 mei tot 31 augustus en is in het gebouw van de Historische Kring Wierden gevestigd in de van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat 2. De openingstijden zijn woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, donderdag 14.00 tot 17.00 uur, vrijdag 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, net als de koffie of thee, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Kijk voor meer informatie over de Historische Kring Wederden (HKW) op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden