Roos Barquioua: "Het leukste is dat ik elke dag doe waar ik blij van wordt. Soms kan ik het nog niet geloven en moet ik mezelf even knijpen." Foto: Jolien van Gaalen.
Roos Barquioua: "Het leukste is dat ik elke dag doe waar ik blij van wordt. Soms kan ik het nog niet geloven en moet ik mezelf even knijpen." Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien van Gaalen)

'Mensen worden te snel in een hokje gestopt'

door Jolien van Gaalen

Roos Barquioua wil met haar zaak Crea&Cats een plek bieden waar mensen terecht kunnen voor een praatje en zo verbinding tot stand te brengen. Tot nu bevalt het haar prima. "Ik mag iets doen waar ik blij van wordt. Soms moet ik mijzelf even knijpen, omdat ik het niet kan geloven."

WIERDEN - Bij Crea&Cats aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein 26 lopen katten rond, die er nu een thuis hebben gevonden. "De katten kwamen er eigenlijk spontaan bij. Soms komen hier jonge mensen die vastzitten in een bepaald patroon, waardoor communiceren wat moeilijker gaat. Als de katten bij hen komen zitten en op een gegeven moment gaan spinnen, zorgt dat voor een stukje ontspanning en ik zie dan dat het communiceren beter gaat."

Leuk pand
Roos is tevreden met de locatie. "Als inwoner van Wierden ben ik tig keer langs dit leuke pand gelopen en zag meerdere malen dat het leegstond. Het is goed bereikbaar, er zijn genoeg parkeermogelijkheden en mensen lopen zo het centrum in. Ik heb ook een eigen koffieschenkerij, maar af en toe is het leuk om op een zonnige dag bij de IJzeren Pot te zitten, dan hebben mensen wat te kijken."

Bij Crea&Cats kunnen mensen terecht voor een scala aan activiteiten. "Er zijn creatieve, intuïtieve workshops en lessen TTouch for you. Dat zijn lichte aanrakingen die pijn, stress en angst verminderen. Daarnaast geef ik privé-consulten en bloemlezingen. Sinds kort zijn er activiteiten voor kinderen, waaronder tekenles voor creatieve kinderen op de vrijdagmiddag en meisjesdag waarbij we op speelse en inspirerende wijze aan de slag gaan met zelfliefde. Creatieve kinderfeestjes kunnen hier ook gehouden worden. Tevens is er de mogelijkheid tot wandelen en mediteren. Tot slot is er dagbesteding met name op het creatieve vlak, ook voor mensen met een pgb." Gezondheid en bewustzijn spelen ook een belangrijke rol in de zaak: Roos verkoopt vegan en biologische producten, waaronder make-up. "In de tuin is een high tea mogelijk. Ook komen mensen hier met hun laptop om één of twee uurtjes werken. De dagbesteding en workshops op woensdag zitten vol, maar de maandag en dinsdag wil ik ook graag vol hebben. Het zijn creatieve workshops voor maximaal vier personen, waar mensen ontspannen creatief aan de slag kunnen. Hierbij is het mooi als er leuke gesprekken tot stand komen. Voor sommige mensen is dit echt een uitje, denk bijvoorbeeld aan ouderen die nog thuis wonen, maar weinig contact hebben met anderen. Als je alleen bent is de drempel om iets te ondernemen hoger. Soms willen mensen gewoon een rondje lopen en samen is dat gewoon gezelliger en wordt er gepraat. Het is een manier om de eenzaamheid te verdrijven."

Te snel
"Mensen worden te snel in hokjes gestopt," zegt Roos. "Er komen hier ook kinderen van 3,5 jaar die overprikkeld zijn. En dat past niet in de maatschappij: ze worden meteen in een hokje gestopt en krijgen bijvoorbeeld de diagnose autisme. Ik vind dat er veel meer ruimte in het systeem moet zijn, zodat kinderen de gelegenheid krijgen om te zijn wie zij zijn. Kijk nou eens rustig hoe zij echt zijn. Bij reguliere dagbesteding of kinderopvang zijn er grote groepen, waar mensen vastlopen omdat ze overprikkeld zijn. Zij komen nu hier." Ook hoopt Roos dat de verbinding van vroeger terugkomt, ook met de buren. "Gevoelsmatig weet ik dat er op dit gebied nog veel is te doen."

Wens
"Het is mijn wens om de dagbesteding uit te breiden en kattennetten in de tuin aan te brengen, zodat ze niet bij de buren op bezoek gaan. Dit probeer ik met behulp van crowdfunding te bereiken, ik ben van mening dat we dit samen moeten doen." Dankzij crowdfunding is Crea&Cats ook opgestart, naast een eigen investering van Roos.

Blij
"Het leukste is dat ik elke dag doe waar ik blij van wordt. Ik kan de dag zelf indelen en doen waar ik zin in heb. Op maandag tot en met woensdag is de zaak op afspraak open. Van donderdag tot en met zaterdag kunnen mensen gewoon even naar binnenlopen. Het is mooi om door positiviteit te delen een rimpeling te veroorzaken. Ik heb chronische aandoeningen en een dochter van 14 met een auto-immuunziekte. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik kies ervoor om positief te zijn en te kijken naar wat nog wel mogelijk is." Kijk voor meer info op de Facebookpagina van Crea&Cats. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden