Cindy ter Riet overhandigt een bos bloemen aan burgemeester Henk Robben, als dank voor zijn inzet als voorzitter bij de raadsvergaderingen. Foto: Jolien van Gaalen.
Cindy ter Riet overhandigt een bos bloemen aan burgemeester Henk Robben, als dank voor zijn inzet als voorzitter bij de raadsvergaderingen. Foto: Jolien van Gaalen.

Wierden krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

door Jolien van Gaalen

Doret Tigchelaar-van Oene (58) wordt de nieuwe burgemeester van Wierden. Zij is dinsdag 23 april unaniem voorgedragen door de gemeenteraad. Tigchelaar was de afgelopen raadsperiode wethouder namens de VVD in het Gelderse Hattem.

WIERDEN - "Ze beschikt over een natuurlijk overwicht, is zelfverzekerd, heeft bestuurlijke ervaring als wethouder, kan op natuurlijke wijze eenheid scheppen en heeft zich verdiept onze gemeente", aldus Cindy ter Riet. Zij was voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Daarnaast is ze krachtdadig en weet ze van aanpakken. Kortom, ze is de ideale kandidaat." De voordracht wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de kroonbenoeming mogelijk te maken. De benoeming is pas definitief als het Koninklijk Besluit hiervoor getekend is. Zij wordt op maandag 17 juni om 18.30 uur geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis. Na de besloten vergadering heeft Ter Riet Tigchelaar het goede nieuws telefonisch meegedeeld. "Ze heeft de voordracht geaccepteerd en was er heel blij mee."

De vertrouwenscommissie heeft de gesprekken gevoerd met de geselecteerde sollicitanten. Deze bestond uit de (vice)-fractievoorzitters Alfons Woolderink (NEW), Roselien Slagers-Bekhuis (PPW), Bram Egberts (CDA), Kees van Dijk (ChristenUnie), Rita Ekkelenkamp-Assink (VVD) en als adviseur wethouder Johan Coes Deze commissie heeft de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid op basis van de door gemeenteraad vastgestelde profielschets. In deze profielschets is ook de input van inwoners verwerkt, die via het platform Wierden – Ik praat mee aan konden geven wat zij belangrijk vonden.

Uiteindelijk zijn er twee geschikte kandidaten overgebleven. De gemeenteraad heeft unaniem een voorkeur uitgesproken voor Tigchelaar. De naam van de tweede kandidaat wordt niet bekendgemaakt.
In totaal waren er 39 sollicitanten: 28 mannen en 11 vrouwen. Qua politieke achtergrond was de verdeling als volgt: VVD 11, CDA 6, ChristenUnie, D66, GroenLinks & PvdA allemaal 4, lokale partij 3, onbekend 2 en SGP 1.

Afscheid
Dit was eveneens één van de laatste vergaderingen waarin Henk Robben de rol van voorzitter op zich nam, iets dat raad niet ongemerkt voorbij heeft laten gaan. Ter Riet bedankte namens de raad Robben voor zijn inzet en overhandigde een bos bloemen. Hij neemt in een speciale raadsvergadering op vrijdag 24 mei om 15.00 uur afscheid na het ambt negen jaar vervuld te hebben.

Meer berichten