De oprichters Gerdien Wassink, Jogé Nijhof en Margreeth Bruins.  Eigen foto.
De oprichters Gerdien Wassink, Jogé Nijhof en Margreeth Bruins. Eigen foto. (Foto: Stichting Over@leven)

'Gevoel dat er aan je is gedacht'

door Jolien van Gaalen

De Stichting Over@Leven viert dit jaar het vijftienjarig jubileum met een benefietconcert op donderdag 16 mei. De stichting is in 2004 opgericht door Jogé Nijhof, Gerdien Wassink en Margreeth Bruins. Zij zijn nu respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester.

RIJSSEN - "In 2003 werd mijn schoonzusje en onze vriendin Agnes Nijhof ziek, ze had uitgezaaid melanoom (huidkanker)", vertelt Jogé Nijhof. "In het reguliere circuit was er geen hulp meer mogelijk. Maar toen betekende een uitgezaaid melanoom vaak een doodvonnis, nu zijn er hoopvolle nieuwe behandelingen beschikbaar. Samen zochten we in onder meer Amsterdam, Duitsland en Zwitserland naar mogelijke behandelingen en hebben overal second opinions gevraagd. We zijn destijds de natuurlijke weg ingeslagen en dat heeft wel effect gehad: na een maand of twee bleek dat de tumoren in haar hoofd kleiner waren geworden. Hoewel Agnes het uiteindelijk niet heeft gered, hebben we toch gemerkt dat zo'n zoektocht zinvol is. Na haar dood hebben we als vriendinnengroep Stichting Over@Leven opgericht. In 2010 overleed ook mijn zus Erna aan melanoom en in 2011 overleed onze vriendin Hermien aan longkanker. Wij zijn dus ervaringsdeskundigen in het medische circuit en kunnen mensen de weg wijzen. Als bestuur wonen we ook lezingen bij over dit onderwerp."

Daarnaast ondersteunt de stichting gezinnen die getroffen zijn door ziekte. "Dan nemen de inkomsten af en de onkosten toe. Zij krijgen bijvoorbeeld te maken met reiskosten naar het ziekenhuis in Groningen. Ook stoppen moeders met werken om bij hun zieke kind te zijn." Gezinnen kunnen ook worden voorgedragen voor financiële steun. "Hierbij valt te denken aan zorg die niet altijd vergoed wordt. Terminale zorg wordt voor drie maanden vergoed, maar soms is dit langer nodig. Daarnaast geven we steun voor een behandeling in het buitenland of een weekendje ertussenuit voor het gezin. We hebben ook al eens een verwenweekend voor mantelzorgers georganiseerd. Het kan ook een kerstmaaltijd zijn voor een gezin dat daar geen geld meer voor heeft. Het is maar net waar behoefte aan is, het kan heel breed zijn. Kleine dingen kunnen een grote impact hebben. Het geeft het gevoel dat er even aan je is gedacht." De stichting biedt niet alleen hulp aan mensen met kanker, maar ondersteunt ook mensen met andere chronische levensbedreigende ziektes. Om hiervoor geld in te zamelen verkoopt de stichting kalenders. "We verkopen er enkele duizenden per jaar, van de opbrengst kunnen we dan weer mooie dingen doen."

Troost
"Het geeft troost om dit uit naam van overleden dierbaren te kunnen doen, daarmee houden we ze levend. De kinderen van Agnes en Hermien helpen nu ook als vrijwilligers. Daarnaast is het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen, het geeft voldoening. Het mooiste is hoe blij mensen zijn als iets dat eerst niet haalbaar leek toch kan." Mensen kunnen aangemeld worden via thuiszorg, artsen, hulpverlening of particulieren. "We checken wel altijd even bij de hulpverleners of thuiszorg om vast te stellen wat een gezin precies nodig heeft. Het is best een hobbel voor mensen om op zoek te gaan naar hulp. Daarom kan het volledig anoniem, er komen geen berichten op social media over de mensen die wij ondersteunen. We nemen hun privacy serieus. Als stichting timmeren we nu iets meer aan de weg, we zijn zichtbaarder. In het begin waren we wat te bescheiden, we mogen best laten zien dat we bestaan. Het unieke aan de stichting is dat we snel kunnen schakelen. Na een hulpvraag beslissen we op korte termijn hierover. Daarnaast zijn wij een kleinschalige stichting."

Benefietconcert
In verband met 15-jarig bestaan is er op donderdag 16 mei een benefietconcert bij Lucky in Rijssen. "Hierbij treden artiesten op als Jannes, Xander de Buisonjé, Wolter Kroes en Harten 10. Met dank aan Rooftop Studios en Lucky gaan we er een leuk feest van maken. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel, zodat we weer hele mooie dingen kunnen doen voor mensen die het nodig hebben."

Kaarten kosten 20,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website van Lucky, op de site van de stichting wordt hiernaartoe verwezen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Stichting Over@Leven op de website.

Meer berichten