Marianne is sinds 2010 vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en haalt veel voldoening uit het begeleiden van vluchtelingen. Foto: Roselien Slagers.
Marianne is sinds 2010 vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en haalt veel voldoening uit het begeleiden van vluchtelingen. Foto: Roselien Slagers. (Foto: Roselien Slagers)

Marianne maakt vluchtelingen wegwijs

door Roselien Slagers van Stichting de Welle

Schrijfster dezes zit op de dag van het interview letterlijk in het zonnetje met de vrijwilliger om wie het nu gaat. Marianne Klaas (63) woont in Wierden is getrouwd met Bert, moeder, oma en tot voor kort mantelzorger voor haar ouders.

WIERDEN - Tot een jaar of tien geleden was Marianne medewerker HRM. Haar functie werd opgeheven. Als vijftigplusser werd ze in crisistijd 'te oud' gevonden voor een nieuwe baan. Je moet dan wel jezelf opnieuw uitvinden om te bedenken wat je gaat doen. Marianne werd in 2011 schuldhulpmaatje bij Bowie, iets dat ze tot vorig jaar heeft gedaan.

Iets betekenen
Sinds 2010 is ze ook vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Wierden, sinds een half jaar Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Ze is daar maatschappelijk begeleider. Vanaf het moment dat mensen vanuit een AZC naar Wierden verhuizen worden ze gedurende anderhalf jaar begeleid door een vrijwilliger die hen wegwijs maakt en zaken voor hen regelt, zoals het aanmelden van kinderen bij een school en zaken rondom huisvesting. Vrijwilligers krijgen een training, hebben regelmatig teamoverleg en communiceren onderling via een groepsapp.

Marianne wil iets zinnigs doen, iets betekenen voor anderen. De begeleiding van deze mensen geeft haar veel voldoening. Ook is het afwisselend en veelzijdig. "Je maakt van alles mee. Leuke dingen, maar ook verdrietige en ontroerende gebeurtenissen," vertelt Marianne. Een zwangere dame uit Syrië wilde heel graag een vogel. Het duurde even voordat het kwartje viel dat deze vrouw de ooievaar in de tuin na de geboorte van haar kind bedoelde." Over inburgering gesproken...

'Later, over vijf jaar misschien, als de oorlog voorbij is in Syrië, kom jij samen met je man bij mij. Dan laat ik je mijn mooie prachtige land zien', zo verwoordde een andere vrouw haar dankbaarheid richting Marianne. Een kippenvelmoment. Of het lukt binnen vijf jaar is nog maar zeer de vraag maar het geeft wel aan dat de meesten terug verlangen en terug willen keren naar Syrië. De oorlog heeft families uiteengerukt en verspreid over de hele wereld. Elkaar weerzien is een diepgewortelde wens die bij veel van hen leeft. Marianne heeft veel geleerd van haar contacten met mensen uit oorlogslanden. Ze hebben wilskracht om hier de draad van het leven weer op te pakken en dat verdient respect.

Vluchtelingenwerk Oost-Nederland verhuist binnenkort naar een bovenverdieping van het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7. Wil je ook vrijwilligerswerk doen voor Vluchtelingenwerk in Wierden? Neem dan contact op met Kelly Boorsma via 06-12 51 42 39.

Voor ander vrijwilligerswerk kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur contact worden opgenomen met De Welle via 0546 - 57 16 93. Een kijkje nemen op de speciale vrijwilligerswebsite van WierdenDoet! kan ook.

Meer berichten