Voormalig Engeland-correspondent Peter Brusse vertelt in het Ontmoetingscentrum op boeiende wijze over Groot-Brittannië in tijden van de Brexit. Foto: Jolien van Gaalen.
Voormalig Engeland-correspondent Peter Brusse vertelt in het Ontmoetingscentrum op boeiende wijze over Groot-Brittannië in tijden van de Brexit. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: )

'Proud to be British, tot op het bot'

door Jolien van Gaalen

'Zijn het nu wel of geen Europeanen? De Engelsen zijn in ieder geval Proud to be British, tot op het bot.'' Met deze woorden opende voormalig Engeland-correspondent Peter Brusse de bijeenkomst, waarin hij een kijkje geeft in 'zijn' Engeland in tijden van de Brexit. De organisatie van deze lezing is in handen van de Culturele Raad Wierden en boek- en kantoorvakhandel Reterink. Zij hebben hiervoor de oud-correspondent van onder meer de Volkskrant en de NOS hebben uitgenodigd. Wederom is er genoeg animo voor een gezamenlijke activiteit van de Culturele Raad Wierden en Reterink. Hieruit blijkt dat de gebeurtenissen rondom de Brexit ook leven in Wierden: bijna alle stoelen zijn bezet.

WIERDEN - "Er is zelfs iemand uit Amsterdam", zegt Dineke Altink van de Culturele Raad Wierden. "Hij had gezocht op een lezing van Peter Brusse en is zo hier terecht gekomen. Dat is leuk, want meestal reizen wij naar Amsterdam voor evenementen." De Amsterdammer vertrekt bij het Ontmoetingscentrum met een stapel boeken.

Een huwelijk
Brusse weet het verhaal levendig te vertellen en vergelijkt de verbintenis tussen de landen met een huwelijk. Dit maakt het herkenbaar en brengt het dicht bij het publiek. De oud-correspondent had dan ook een zaal vol luisterende oren. Op boeiende wijze vertelt hij over de relatie van toen en nu tussen Nederland en Engeland. "Na het referendum in 2016 dacht ik: sukkels, verraders, jullie kunnen niet weg, jullie kunnen ons niet verlaten", vertelt Brusse tijdens de lezing. "Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zijn als man en vrouw."

Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze hebben oorlog gevoerd met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd. Kortom: de lezing was een boeiende geschiedenisles over hoe het huwelijk tussen de twee naties tot stand kwam.

In het ravijn lazeren
Na zijn lezing is Brusse geïnterviewd door Enno de Witt, auteur van het eerder verschenen boek Ruzie. "Brexit werd een strijd tussen mythe en werkelijkheid. De naties kunnen niet zonder elkaar, zo leert de geschiedenis. Wij kunnen niet zonder hen en zij niet zonder ons." Op de vraag van De Witt om een voorspelling te doen, zegt Brusse: "Het kan altijd anders lopen dan je verwacht, dat heb ik wel gemerkt in die 21 jaar als correspondent in Londen. Lazeren ze met een no-deal het ravijn in of gaat het akkoord dat May met Brussel heeft gesloten toch door? Ik denk dat het de richting opgaat van een douane-unie. Ondertussen willen Jeremy Corbyn en zijn Labour-partij verkiezingen. Theresa May wil dat niet, want dat gaat ze verliezen." De Witt: "Op wie zou je dan tien pond inzetten?" "Dat is waanzinnig moeilijk, maar zoals het nu is: Labour. Maar als May plaatsmaakt voor de charismatische Boris Johnson kan het zomaar anders zijn", aldus Brusse.

Gefascineerd
Brusse werkte in 1962 bij opinieweekblad de Haagse Post, maar wilde naar de grotere kranten. "Er vond net een wisseling plaats bij correspondenten van de Volkskrant. Op een gegeven moment had ik de keuze uit Rome of Londen." Brusse koos voor Londen. "En ik vond het fantastisch, was gefascineerd en wilde niet meer weg uit Londen." In totaal is hij 21 jaar Engeland-correspondent geweest.

Boek
Nederland en Groot-Brittannië hebben een verbintenis die al eeuwen duurt. In zijn boek Ach, Engeland, Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit legt Peter Brusse de relatie tussen deze twee zeevarende naties uit. Het boek is verkrijgbaar bij Reterink voor 19,99 euro. Kijk voor meer informatie op de website van boek- en kantoorvakhandel. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden