Deze drie heren zijn regelmatig bij Het Leijerweerd te vinden. Gerard Heering staat niet op de foto. De derde persoon op de foto is Hans Busger op Vollenbroek van de manege. Foto: Roselien Slagers.
Deze drie heren zijn regelmatig bij Het Leijerweerd te vinden. Gerard Heering staat niet op de foto. De derde persoon op de foto is Hans Busger op Vollenbroek van de manege. Foto: Roselien Slagers. (Foto: Roselien Slagers De Welle)

Bijspringen op manege Het Leijerweerd

door Roselien Slagers van De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig vrijwilligers in het zonnetje. Deze keer maar liefst drie tegelijk: Henk Pluimers (75), Arend Jan Kippers (72) en Gerard Heering (69), allemaal uit Enter. Op de foto ontbreekt Gerard: "Ik hoef niet met mijn kop in de krant." Bescheidenheid siert de mens. De derde persoon op de foto is Hans Busger op Vollenbroek van de manege Het Leijerweerd waar de mannen actief zijn.

ENTER - Op deze manege zijn ruiters van alle leeftijden die graag willen paardrijden, maar die extra aanpassingen en/of begeleiding nodig hebben.Henk, Arend Jan en Gerard mesten samen per toerbeurt bijna twintig stallen uit. Dat is altijd een hele klus.

Coördineren
Henk Pluimers is elke dag aanwezig, hij is ook begeleider van ruiters en coördineert de kledinginzameling, voert de paarden in het weekend en houdt de boel netjes.

Nog steeds druk
Arend Jan (72) werkt al sinds 2007 een week per maand bij de manege, in de vroege ochtend gaat hij dan al aan de slag. Hij is van plan om het nog een paar jaar vol te houden, maar extra hulp zou zeer welkom zijn. Verder is hij lid van shantykoor De Leesanghers en is daar penningmeester. Tot voor kort was Arend Jan voorzitter van de cliëntenraad Carintreggeland Enter-Rijssen. Dat heeft hij elf jaar met liefde gedaan.

Inmiddels zorgt hij ook voor de bezetting van de duofietsen op het Reggedal. Op dit punt is een mooie samenwerking ontstaan met de J.P. van de Bent-stichting, die over een busje voor vervoer van cliënten beschikt. Nu ruilen ze de duofietsen en het busje onderling.

Na twaalf jaar penningmeester te zijn geweest van de Hervormde Kerk is hij nu nog een middag per week bezig met de administratie van de kerk. Kortom: Arend Jan is nog steeds druk.

Bijspringen
De derde stalmeester is de 69-jarige Gerard Heering. Hij werkt één keer per maand als vrijwilliger, maar springt daarnaast ook nog geregeld bij. Gerard is ook actief bij de Sterrenwacht in Hellendoorn: hij ontvangt publiek en geeft informatie over het planetarium aan bezoekers. Hij kan hier heel boeiend over vertellen: 'Wist je dat het sterrenstelsel wel 30 miljoen lichtjaren dichterbij kan halen?'

Maar de grote passie van Gerard is en blijft zijn motor. Bij de motorclub EMC maakt hij deel uit van de vuttersploeg. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw en opruimwerkzaamheden op het terrein. "Als er bij EMC evenementen zijn is dat een klus: met het voorbereiden en achteraf schoonmaken en opruimen", aldus Gerard. Hij helpt ook mee bij de jaarlijkse motorrit voor kinderen met een beperking. Toch heeft hij ook nog tijd voor verre reizen per motor naar bijvoorbeeld Rusland, Azië en Turkije. Zijn Toos ging altijd mee, maar nadat ze het de laatste keer zo vreselijk koud heeft gehad, houdt ze het nu voor gezien. Binnenkort vertrekt Gerard weer, om te beginnen naar Estland. Daar aangekomen bekijkt hij wel waar de reis verder naar toe gaat en voor hoe lang. Toos zwaait hem wel uit.

Hulp gezocht
Mensen die graag willen helpen bij de manege Het Leijerweerd kunnen contact opnemen met Hans Busger via telefoonnummer 06-51 55 34 22.

Meer berichten