De lessen aangepast sporten zijn elke donderdag bij sporthal De Zomp in Enter. Foto: Jan Mulder.
De lessen aangepast sporten zijn elke donderdag bij sporthal De Zomp in Enter. Foto: Jan Mulder. (Foto: Jan Mulder)

'We staan midden in de maatschappij'

door Jolien van Gaalen

De sportvereniging Raduga is inmiddels een begrip in Enter en biedt diverse sporten aan, namelijk: turnen, recreatieve gymnastiek, basketbal, dance en badminton. Vanaf donderdag 11 april komt daar iets nieuws bij: dan wordt gestart met aangepast sporten voor mensen met een verstandelijke beperking.

ENTER - "We staan midden in de maatschappij", vertelt Jan Mulder van Raduga. "Ons doel is zoveel mogelijk sporten aan te bieden waar vraag naar is in het dorp. Zo zijn we begonnen met sporten voor ouderen vanaf stoelen. Door bezuinigingen staan veel groepen langs de zijlijn, waaronder mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel deze groep tegenwoordig gewoon meedraait in de maatschappij komt de integratie met bestaande sportgroepen wat moeilijker tot stand. Deze mensen kunnen zeker ook sporten."

Plezier bij het bewegen
De doelen van het aangepast sporten lopen uiteen. "De hoofdzaak is het plezier bij het bewegen. Daarnaast is het mooi als de basisconditie van de deelnemers vooruitgaat. Ook is teamwork van belang: we hopen dat de samenwerking tussen de sporters onderling wordt verbeterd. Tevens is het versterken van de motoriek een doel. Op een gegeven moment is overstappen naar een reguliere sport een mogelijkheid, maar dit is uiteraard geen verplichting." De lessen worden gegeven door gediplomeerde vakkrachten, namelijk Yvonne Neep-Wollers en Jan Mulder. De deelnemers hoeven geen inwoner te zijn van Wierden-Enter. Mensen uit bijvoorbeeld Rijssen en Holten zijn ook welkom. Er is geen leeftijdsgrens aan verbonden.

"Iedereen traint op hun eigen niveau. Of dat nou hoog of wat lager is, dat maakt ons niet uit, als de persoon maar aan het bewegen is. Van de sporters wordt wel verwacht dat ze zelfstandig kunnen lopen. Deze voorwaarde hebben we gesteld omdat we ons voor nu willen richten op mensen met een verstandelijke beperking. Aan mensen met een lichamelijke beperking moet je op een andere wijze lesgeven. Wel willen we te zijner tijd ook lessen gaan geven voor mensen met een lichamelijke handicap." Voor de lessen moeten de deelnemers al in sporttenue zijn, zodat de trainers direct kunnen starten met de les.

De lessen vinden wekelijks plaats op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur in de zaal 4 van sporthal de Zomp aan de Reggestraat in Enter. Voor meer informatie en aanmelden kan contact worden opgenomen met Jan Mulder via 06-13 20 21 02. Aanmelden is mogelijk tot en met woensdag 10 april.

De vereniging

Raduga viert in 2020 haar 25-jarig bestaan. Jan is sinds 2013 betrokken bij de vereniging. "Nu heb ik een ondersteunende rol. Het bestuur en veel vrijwilligers organiseren onder meer de Raduga-dag, het basketbaltoernooi en de demonstratie op Koningsdag. Ik maak dus deel uit van een bestuursteam dat veel voor het dorp over heeft. Om dingen te ontplooien en te blijven bestaan moeten we met alle sportverenigingen de schouders eronder zetten, dus Holyoke, voetbalverenigingen en Raduga samen. Het fijne hierbij zijn de positieve reacties van deelnemers." Bij de sportvereniging zijn circa 225 vrijwilligers actief.

Kijk voor meer informatie over sportvereniging Raduga op de website.

Meer berichten