Volgend jaar is Overijssel 75 jaar bevrijd. Hiervoor zijn RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel alvast op zoek naar verhalen.
Volgend jaar is Overijssel 75 jaar bevrijd. Hiervoor zijn RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel alvast op zoek naar verhalen. (Foto: De Bibliotheek)

Schuif aan bij het WO2-lunchcafé en deel uw oorlogsverhalen

door Linda Kaspers van de Bibliotheek Wierden

Toen de oma van mijn man overleed werd haar huisraad netjes verdeeld onder familieleden en bekenden. Overoma, zoals onze oudste haar noemt, was een enthousiast hamsteraar en er bleef veel over voor de kringloopwinkel. Toen iedereen zijn/haar keuzes had meegenomen bleef er iets over dat echt niet zo maar weg mocht: het tinnen theeservies.

WIERDEN - Een theepotje, melkkan en suikerpot. Het rieten omhulsel van het handvat van de theepot was allang verdwenen en het ding zat vol deuken en krassen. Het melkkannetje was er niet veel beter aan toe en het suikerpotje had geen deksel meer. Maar het was van grote emotionele waarde geweest voor overoma. Toen ze in 1942 trouwde had ze dit servies gekregen. Ze trouwde met de man waar ze ook graag mee wilde trouwen. Het huwelijk werd alleen iets naar voren gehaald om te zorgen dat ze direct hun intrek konden nemen in de smidse die destijds leeg stond. Dit om te voorkomen dat de bezetter zich het pand zou toe eigenen. Toen ze in de smidse trokken heeft oma het serviesje achter op het land begraven, zodat de Duitsers het niet mee zouden nemen. Er was een verplichting tot het inleveren van koper, tin en nikkel ingesteld omdat er veel metaal nodig was in de oorlogsindustrie. Ze heeft zo veel moeite gedaan om dat lelijke theeservies te behouden dat ik het niet kan verkroppen om het mee te geven aan de kringloop. Nu staat het, samen met een foto van overoma, bij ons op de kast.

Dit soort verhalen hoor ik helaas steeds minder. Overoma is er niet meer, ook mijn eigen grootouders zijn overleden. Er zijn steeds minder mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt en met hen verdwijnen er een heleboel verhalen.

Om zoveel mogelijk verhalen over de oorlog en de bevrijding boven tafel te halen, hebben RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel de handen ineengeslagen. Met een WO2 Café reizen ze in april langs vijftien Overijsselse bibliotheken. Iedereen die een oorlogsverhaal te vertellen heeft is uitgenodigd om langs te komen. Foto's, voorwerpen en documenten over de oorlog en bevrijding kunnen meegenomen worden naar deze lunchbijeenkomsten. Deskundigen helpen de verhalen en objecten te duiden. De Historische Kring Wederden laat bijzondere collectiestukken zien. Een selectie van de verhalen wordt openbaar gemaakt via diverse kanalen waaronder het cultuurhistorische platform MijnStadMijnDorp. RTV Oost maakt een registratie van deze WO2 Café-tour. De meest bijzondere verhalen krijgen een mooie plek tijdens de Bevrijdingstour in 2020.

Op dinsdag 16 april is het WO2 Café in Bibliotheek Wierden aan de Pouliestraat 2. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd tussen 12.00 tot 14.00 uur om onder het genot van een broodje hun verhaal te vertellen of objecten te laten zien die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Meer info over het WO2 Café en de touragenda is online te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden