Enkele kinderen die Gerda en Hans Brand opvangen. Eigen foto.
Enkele kinderen die Gerda en Hans Brand opvangen. Eigen foto. (Foto: Gerda en Hans Brand)

'Het gaat met vallen en opstaan'

door Stichting De Welle

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig vrijwilligers in het zonnetje. Deze keer Gerda en Hans Brand die nu op Curaçao wonen, maar oorspronkelijk uit Wierden afkomstig zijn.

WIERDEN – In 1992 bracht het werk van Hans hen naar Bandau Bau. Zowel Hans als Gerda hadden in Nederland al vrijwilligerswerk gedaan in de verslavingszorg. Ook hebben ze dak- en thuislozen geholpen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze dit in Bandau Bau, waar ze geconfronteerd werden met de problemen van jonge moeders en hun kinderen, het vrijwilligerswerk weer hebben opgepakt. "Eerste brachten ze alleen bezoekjes, maar inmiddels wonen er negen kinderen in hun huis", vertelt Roselien Slagers van De Welle. "Omdat er niet genoeg slaapplekken zijn voor deze kinderen slaapt een aantal van hen in containers. Dit is uiteraard geen ideale situatie."

De jonge moeders leren om voor hun eigen kinderen te zorgen. "Dat gaat met vallen en opstaan. Soms lukt ook gewoon niet om moeders te ondersteunen zodat dat ze weer in hun eigen en in dat van hun kinderen kunnen voorzien. Anders dan in Nederland is er vanuit de overheid nauwelijks sprake van ondersteuning. Hopelijk brengt de vastenactie van de gezamenlijke Wierdense kerken een mooi bedrag op, zodat de containers vervangen kunnen worden."

De vastenactie
Onder de naam Vastenactie Wierden wordt er door de gezamenlijke kerken in Wierden een project gesteund waarbij mensen uit de gemeente bij betrokken zijn. Hans en Gerda Brand zorgen op Curaçao voor huisvesting en een volwaardige maaltijd voor jonge moeders en hun kroost. Daarnaast begeleiden zij hen zodat zij zelfstandig worden en er een stabiele gezinssituatie wordt gecreëerd. De meiden werken mee aan een project en leren om kastjes en andere meubels te maken. Met de verkoop hiervan wordt geprobeerd om een zakcentje te verdienen.

Om hiermee door te gaan is het noodzakelijk dat de moeders en kinderen een eigen plekje krijgen. De bestaande containers zijn aan vervanging toe en het is nodig om een extra douche- en toiletvoorziening te realiseren.

Viering en maaltijdavond
Op zondag 24 maart om 19.00 uur is er een oecumenische viering in de Sint-Jan de Doperkerk. Daarnaast is er op woensdag 27 maart om 18.00 uur een maaltijdavond die in teken staat van het vastenproject. Locatie is de Hervormde Kapel. Beide avonden geven Ron en Anneke Brand een presentatie. Zij ondersteunen vanuit Wierden hun zus/zwager bij het project. De kosten voor de maaltijdavond bedragen 9 euro per persoon en maximaal 27 euro per gezin. Dit kan betaald worden op de avond zelf. Er is plaats voor 120 mensen.

Aanmelden voor de maaltijd kan tot 24 maart via secretariaatwierden@gmail.com onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en aantal volwassenen/kinderen.

Meer berichten