Bij Mensdoormens kunnen mensen meedoen aan diverse projecten om erachter te komen wat ze leuk vinden. Foto: Jenny van de Worp.
Bij Mensdoormens kunnen mensen meedoen aan diverse projecten om erachter te komen wat ze leuk vinden. Foto: Jenny van de Worp. (Foto: Jenny van de Worp)

'Heel mooi als je mensen ziet opbloeien'

door Jolien van Gaalen

Mensdoormens is een vrijplaats voor zelfregie en herstel die sinds 1 september 2018 bestaat. Het initatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Almelo, het Kans Fonds en de Klup Twente. Chantal Soepboer is coördinator van en ervaringsdeskundige bij dit project. "Het is bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld ontwrichtings- en verslavingsproblematiek. Wij geven deze mensen ondersteuning, zij kunnen bij Mensdoormens op hun eigen tempo werken aan herstel."

ALMELO – "Bij ontwrichting valt te denken aan een jeugdtrauma, een burn-out of autisme. Wij helpen deze mensen om terug te keren naar de maatschappij. Hierbij krijgen ze te maken met stigma en mensen die anders over hen denken. Van ons krijgen ze handvaten om hier mee om te gaan."

Begrip
"Het project heb ik zelf ontwikkeld en ik mag het gelukkig zelf uitvoeren. We hebben voor twee jaar projectgeld gekregen, na die termijn moet het project zelfstandig verder kunnen."Chantal vindt het belangrijk dat mensen weten dat er gewerkt wordt vanuit ervaringsdeskundigheid. "Dat maakt dat we veel begrip hebben voor de situatie waar mensen zich in bevinden. Als mensen het spannend vinden, kan er ook eerst een kennismakingsgesprek gepland worden. Maar gewoon binnenlopen tijdens de inloopochtend op dinsdag en donderdag is ook mogelijk. Er is altijd iemand aanwezig om mensen te woord te staan."

Ontdekken
Het team van Mensdoormens biedt workshops op diverse gebieden. "Deelnemers kunnen rustig kijken waar hun interesses liggen. Pas daarna komt er een vervolgstap." Het project biedt ook creatieve workshops aan. "Dan nodigen we een kunstenaar uit op het gebied van schilderen en schetsen. Op maandag 25 maart is er een workshop djembé. Daarnaast hebben wij nog yogalessen op de planning staan. Het idee is dat deelnemers kunnen ontdekken wat ze leuk vinden. Mensen kunnen ook binnenlopen met ene idee voor een activiteit, zoals bloemschikken. Als er voldoende animo voor is, dan gaan wij iemand daarvoor uitnodigen."

"Elke donderdag zijn er wandelingen, ook hebben we een plantenasiel die wekelijks bezocht kan worden en binnenkort beginnen weer cursussen, waaronder 'Herstellen doe je zelf'. Bij Mensdoormens zijn momenteel drie vrijwilligers actief. "We zitten met dit project in de voormalige Hagedoornschool, daar werken assistent-vrijwilligers die ons af en toe helpen." Versterking is van harte welkom. "We hebben nu een vrije inloop op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur. Hieraan willen de maandag van 9.00 tot 14.00 uur aan toevoegen. Daarvoor zoeken we nog vrijwilligers, aanmelden kan via chantal@mensdoormens.nl.

Kijk voor meer informatie op de website.

Meer berichten