Ton Kortenhorst is voorzitter van Ambulare waar met de hulp van veel vrijwilligers diverse wandelevenementen op touw worden gezet.
Ton Kortenhorst is voorzitter van Ambulare waar met de hulp van veel vrijwilligers diverse wandelevenementen op touw worden gezet. (Foto: Ambulare)

Ton Kortenhorst is van diverse sportieve markten thuis

Stichting De Welle zet in deze krant regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer een wel heel sportieve vrijwilliger uit Wierden: Ton Kortenhorst. Tot drie jaar geleden was hij secretaris van de regionale voetbalscheidsrechtersvereniging. Nu is hij nog actief achter de bar en is hij trainer van scheidsrechters in Almelo. Hij zet in op veel loopwerk: goed voor de conditie. En dat hij daar op inzet is niet zo gek, want hij is ook voorzitter van wandelvereniging Ambulare.

WIERDEN - Daarnaast is hij wandelbegeleider bij de wandelvereniging. Bij tochten gaat elke groep op pad met een begeleider. Een begeleider houdt in de gaten of alles goed gaat. Het kan zijn dat een wandelaar een blessure oploopt en naar huis wil. Als iemand wat moeite heeft met het tempo is het een taak van de begeleider om dan een en ander aan te passen onder het motto 'samen uit samen thuis'.

45 leden doen dit jaar mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Maar ook mensen met minder wandelambities kunnen bij Ambulare prima uit de voeten. Elke woensdagmorgen van september tot april is er een tocht onder de noemer 'sportief wandelen'. Vertrekpunt is Tennisclub Beukersweide. De deelnemers dragen flesjes water in de hand en onderweg worden er allerlei oefeningen gedaan. Op de woensdag vanaf 19.00 uur is er een tocht waarbij vijf of tien kilometer wordt gewandeld. De start is bij De Kolk. Op vrijdagmiddag kan er vanaf Beukersweide het weekend sportief worden begonnen met een tocht van vijf kilometer. Een paar keer per jaar is er een speciale tocht waar altijd veel belangstelling voor is. Met kerst is er de beroemde gezinswandeling met een gezellig randgebeuren. Verder is er nog de snerttocht in februari, de oranjetocht begin mei en de gezellige avondvierdaagse in juni. Als voorzitter van een dergelijke actieve vereniging is er veel te regelen: draaiboeken, vergunningen, enzovoort.

Ook is Ambulare betrokken bij de Nationale Diabetes Challenge. Dit is een project van De Welle in samenwerking met een fysiotherapeut, praktijkondersteuners, huisarts en dus Ambulare. Het project is bedoeld voor beginnende wandelaars met een chronische ziekte, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Maar ook mensen zonder chronische aandoening zijn welkom.

Voor belangstellenden is er een informatiebijeenkomst op woensdag 17 april om 10.30 uur aan de Dokter G.H. Beensweg. Aanmelden kan via 0546-57 16 93 op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.30 uur of via k.vdsteege@stichting dewelle.nl

Iedereen die een keer wil meewandelen met de tochten van Ambulare is welkom. Kijk voor meer informatie op de website van Ambulare.

Meer berichten