"In maart zijn er try-outs bij Reggedal in Enter, Krönnenzommer in Hellendoorn en De Wellehof in Rijssen", zegt regisseur Henk Rietberg (helemaal rechts, met zwarte overhemd). Foto: Jolien van Gaalen.
"In maart zijn er try-outs bij Reggedal in Enter, Krönnenzommer in Hellendoorn en De Wellehof in Rijssen", zegt regisseur Henk Rietberg (helemaal rechts, met zwarte overhemd). Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien van Gaalen)

'We zijn eigenlijk een beetje familie'

door Jolien van Gaalen

Toneelgroep Notter staat in maart vier keer op de planken met het stuk Zwarte Droeven. Een keuze van Gerrit Heuver, die voor vijftigste keer op het toneel staat. "Omdat dit mijn jubileumjaar is mocht ik het toneelstuk uitzoeken. Dit stuk hebben we twintig jaar geleden gedaan, ik vind het één van de mooiste." Heuver vindt het leuk om jubilaris te zijn. "Met de voorbereidingen is het al leuk, ik krijg als jubilaris natuurlijk wat extra aandacht dit jaar."

NOTTER - "In 1969 ben ik als twintigjarige begonnen bij toen nog de CPJ, de christelijke plattelandsjongeren. "Ik ben van beroep landbouwer, samen met mijn zoon heb ik een boerenbedrijf. En je wilt wel eens wat afwisseling: bij de toneelgroep kwam ik in een heel ander gezelschap terecht." Uit de CPJ is de toneelgroep Notter ontstaan. Na de vraag over zijn eerste toneelstuk haalt Gerrit een papiertje uit een oude envelop met koffievlekken. Daarop staan alle toneelstukken waaraan hij heeft meegedaan. "Met die vraag had ik rekening gehouden", zegt hij lachend. "Het eerste toneelstuk dat ik deed was Zwijgen uit angst. Ik had nog nooit op het podium gestaan, dus voelde wel wat spanning. Je begint eerst met een klein rolletje en langzamerhand krijg je grotere rollen."

Heuver heeft in al die tijd verschillende rollen op zich genomen. "Ik heb hele mooie stukken en veel verschillende rollen gespeeld, dat is een ding wat zeker is. We hebben als toneelgroep veel boerenstukken gespeeld die zijn geschreven door Herman van der Aa. Zo was ik boer, dokter, baas van een schildersbedrijf en zelfs Napoleon. Bij dit toneelstuk speel ik een zwerver. Weer wat anders en mooi om te doen."

Familie
"De toneelgroep Notter bestaat circa 25 jaar en is ontstaan uit CJP Wierden-Vriezenveen," vertelt regisseur Henk Rietberg. "We hadden vroeger een vaste basis bij het Anker, maar dat is gestopt toen het podium eruit ging. Daarna zijn we het Kulturhus Irene gegaan, daar zitten we nu al zo'n 25 jaar."
De toneelgroep heeft vijftien leden. "We zijn goed op elkaar ingespeeld, we zijn eigenlijk een beetje familie. Sommige leden zitten er al 40 jaar bij, zoals Gerdien Hoff."

Heuver: "We kunnen wel wat versterking gebruiken, met name aan jonge spelers heeft onze club behoefte." "Belangstellenden kunnen voor meer informatie of aanmelden een bericht sturen via onze Facebookpagina", vult Rietberg aan.

Zwarte Droeven
"Half november beginnen we met de repetities", vertelt Rietberg. "Dan gaan we in een huiskamer bij een van de leden de boekjes lezen. Na Nieuwjaar gaan we oefenen op een podium. Vanaf februari repeteren we twee keer per week. In maart zijn de try-outs bij Reggedal in Enter, Krönnenzommer in Hellendoorn en De Wellehof in Rijssen."

Deze keer brengt de groep het toneelstuk Zwarte Droeven op de planken. Het speelt zich af op een druivenkwekerij. In het hoogseizoen maakt de eigenaar Willem Kers gebruik van zwartwerkers. Dit gaat jaren goed, totdat de FIOD langs komt. Het gevolg is een aantal komische ontwikkelingen.

Meer info

Kijk voor meer info en het laatste nieuws op Facebook en zoek op Toneelgroep Notter.

Meer berichten